Dacă în urmă cu aproximativ doi ani, Hotelul Ardealul din centrul orașului era scos la vânzare cu 8,4 milioane de euro, acum el a fost vândut la un preţ semnificativ mai mic. La începutul acestei veri, proprietarii şi-au reevaluat oferta de vânzare la 2,3 milioane de euro. E foarte probabil, aşadar, ca preţul de achiziţie să se situeze undeva, în jurul acestei sume.
Potrivit informaţiilor noastre, tranzacţia a fost finalizată acum două săptămâni, cumpărător fiind o firmă din judeţul Arad, care mai are afaceri în domeniul hotelier. De precizat că noul proprietar a achiziţionat doar cele două etaje ale clădirii de pe Bulevardul Revoluţiei nr.98 şi intrarea în hotel, situată la parter. Celelalte spaţii comerciale de la parterul imobilului (cu intrare din bulevard) au rămas în proprietatea vechiului proprietar (SC „Crucea Albă” SRL).
Clasificat cu o stea, Hotel Ardealul are 66 de camere, din care 18 cu două paturi, 31 camere cu trei paturi, patru camere cu patru paturi şi două apartamente. Noul proprietar a precizat pentru Jurnal arădean/ Aradon că a fost impresionat în special de amplasamentul central al hotelului şi de valoarea sa istorică, dezvăluind că are de gând să investească în reabilitarea şi modernizarea acestuia. Dar încă nu şi-a făcut un plan de investiţii. Până se va întâmpla ceva în această direcţie, Hotelul Ardealul va funcţiona în aceleaşi condiţii ca până acum.
Valoare istorică
Hotelul Ardealul este monument istoric construit între anii 1840-1841, după planurile arhitectului Franz Mahler, pe locul unui han din secolul al XVIII-lea. Staţia de poştalion din faţa clădirii, aşezată la bifurcaţia drumului Viena-Arad-Sibiu spre Transilvania şi Banat, a determinat denumirea veche a Motelului „Crucea Albă”.
În clădirea situată pe Bulevardul Revoluţiei nr.98 s-a constituit Asociaţia Culturală Română Arădeana (1863) şi s-a format o organizaţie politică a românilor din vestul Transilvaniei (1872). Potrivit site-ului Hotelului Ardealul, „de-a lungul timpului, hotelul a găzduit personalităţi marcante ale vieţii cultural-artistice ale vremii, printre care: George Coşbuc, I.L.Caragiale, Octavian Goga, George Enescu, Jules Massenet, Francois Copee, Ady Endre şi Arany Janos. În sala de festivităţi a Hotelului au concertat Franz Liszt (1846), Johann Strauss fiul (1847), Johannes Brahms (1879) şi Pablo Cassalis (1912).” Hotelul a suferit ample lucrări de restaurare, din perioada de început, în Muzeul din Arad, păstrându-se pianul din sala de festivități, la care a concertat Franz Liszt.
Citiți principiile noastre de moderare aici!