ARAD. Doi bărbaţi acuzaţi de faptul că au furat recipiente cu uraniu sărăcit au fost condamnaţi la închisoare şi încarceraţi. Anunţul a fost făcut de către reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad. „Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, împreună cu cei din Vladimirescu, au pus în aplicare, la sfârșitul săptămânii trecute, un mandat de executare a pedepsei închisorii emis de magistrații Tribunalului Arad pe numele unui bărbat de 50 de ani, din Vladimirescu, care are de executat o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani și 4 luni pentru nerespectarea regimului materialelor nucleare sau alte materii radioactive. Un alt bărbat din Vladimirescu, de 49 de ani, a fost condamnat de magistrații Tribunalului Arad la o pedeapsă privativă de libertate de 5 ani și 2 luni, pentru săvârșirea aceleiași infracțiuni. Cei doi bărbați au fost încarcerați în Penitenciarul Arad”, spun cei de la IPJ. Ce se ascunde în spatele acestui comunicat? Finalul unei poveşti care a pus întreg Aradul pe jar în anul 2017, în luna iulie.
Uraniu la fier vechi
În ziua de 2 iulie, Prefectura Arad anunţa că, din depozitul unei firme din fostul Combinat Chimic din Vladimirescu au dispărut trei recipiente cu uraniu sărăcit şi şase colimatorii care, de asemenea, conţineau uraniu sărăcit. Firma cu pricina, respectiv Amarad, se afla în insolvenţă şi nu a mai avut paznici care să păzească depozitul cu materiale radioactive. După ce au furat acele recipiente cu uraniu, hoţii le-au dus la un centru de colectare a fierului vechi, neştiind ce vând. Nici cei care le-au cumpărat nu au ştiut ce cumpără. Aşa că, după achiziţia acelor recipiente, când au vrut să le distrugă şi să le transforme în fier vechi, angajaţii centrului de colectare şi-au dat seama că au de a face cu materiale radioactive. Înăuntrul capsulelor respective se aflau etichete care anunţau riscul. Speriaţi de această descoperire, cei de la centrul de fier vechi au decis să… arunce în Mureş toate recipientele care conţineau uraniu sărăcit. Pompierii arădeni au demarat atunci o amplă acţiune pentru a recupera respectivele materiale, dar din trei recipiente a fost găsit numai unul. Prefectura anunţa, la momentul respectiv, faptul că „la fața locului s-a deplasat o echipă de primă evaluare CBRN (chimică-bacteorologică-radiologică-nucleară) a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vasile Goldiș a Județului Arad, care a efectuat măsurători la depozitul de unde au dispărut materialele și în vecinătatea acestuia, neconstatând depășiri ale valorilor radiației naturale”.
Fără risc
Pe fir a intrat atunci şi CNCAN, care a emis următorul comunicat: „În data de 1 iulie, ora 18:00, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a fost notificată cu privire la dispariţia dintr-un laborator de control nedistructiv al societăţii comerciale SC Amarad, din judeţul Arad, a trei instalaţii radiologice şi colimatorii aferente acestora, ce conţineau uraniu sărăcit (slab radioactiv). În urma sesizării, un inspector CNCAN s-a deplasat la faţa locului, în data de 2 iulie, pentru a efectua un control care să constate starea instalaţiilor nucleare şi a condiţiilor de depozitare, în conformitate cu autorizaţia de deţinere VI 103/2016 dată pentru SC Amarad SA, emisă de CNCAN. În urma verificărilor făcute de CNCAN şi echipa de experţi a Institutului de Cercetări Nucleare de la Piteşti, s-a constatat că respectivele containere din uraniu sărăcit sunt construite pentru protecţia biologică la radiaţii ionizante şi prin urmare, containerele de material slab radioactiv nu prezintă pericol radiologic”. Se pare că respectiva materie foarte slab radioactivă era folosită la verificarea sudurilor realizate la conducte, activitate care era efectuată de firma Amarad.
Trimite articolul
XOare cat de retardat trebuie sa fii sa arunci in Mures material radioactiv?
Cat despre ce au zis cei de la CNCAN ca nu prezinta pericol radiologic….nu prea e credibil din moment ce prostii aia de la fier vechi au incercat sa distruga recipientele inainte sa le arunce in Mures. De unde stim ca le-au inchis bine la loc? De unde stim ca nu sunt fisurate?
Sa vii sa sa zici ca nu prezinta pericol radiologic din moment ce au incercat distrugerea acestor recipiente inainte sa le arunce in Mures e o mare minciuna.
-
“Se pare că respectiva materie foarte slab radioactivă era folosită la verificarea sudurilor realizate la conducte.” – Materia ce se foloseste pentru asa ceva nu este periculoasa, chiar daca recipientele au fost distruse. Ele sunt doar slab radioactive. Pe de alta parte aradul se afla pe o zona radioactiva (radiatia naturala), in apropierea noastra sunt mai multe zone radioactive, de exemplu Barzava, dar mai sunt si alte locuri in Romania unde sunt halde de steril radioactiv de care nu se ocupa nimeni, de exemplu si in Ciudanovita un pic mai in sud. Radiatia din judetul Arad (zona cu uraniu) in unele locuri este destul de mare, ma refer si la gazul radon care iese in mod normal din pamant si se acumuleaza in subsolurile sau parterele cladirilor. In centrul aradului am putut masura valori relativ mari in cladire. Asta se datoreaza partial si materialelor folosite la constructia locuintelor in perioada comunista, s-au folosit si materiale putin radioactive din judet, ce nu ar fi trebuit sa se faca. Despre asa ceva nimeni nu vorbeste.
-
Si la mina de uraniu de la RANUSA de langa Moneasa,este pericol mare dearece nin mina curge apa in Valea Deznei.
-
Totuși, pe cei care au aruncat “fier vechi” în Mureș, ulterior constatat a fi ușor radioactiv nu sunt in pușcărie?
La Cernavoda exista paza? Functioneaza de-a binelea?
sunt singurul care a observat titlul articolului : Bărbaţii care, acum peste trei ani de zile,
Acum peste trei ani de zile ? :)))
-
Am sesizat și eu. Domnul Alin are acum peste trei ani de gramatică.