Afacerile pe seama morții sunt multe și bănoase. O industrie care aduce venituri substanțiale celor care au decis să investească în moarte. Dar și celor care nu au investit niciun leu în vânzarea ei, dar știu să îl obțină. Pe seama respectului celor vii față de cei dragi care nu mai sunt. O afacere care se dezvoltă departe de ochii lumii, după lăsarea serii, feriți de bătaia camerelor de filmat și de ochii celui pus să păzească mormintele. Poate părea simplu și aproape nevinovat dar numărul tot mai mare de furturi indică o afacere care înflorește prin cimitire. Una pe seama florilor pe care aparținătorii le pun pe mormintele celor dragi și care dispar după 2 zile. Și se regăsesc prin piețe sau chiar la poarta aceluiași cimitir.
„Nu se mai poate. Pentru a doua oară, doar în această vară, am plantat diferite flori pe mormântului tatălui și după două zile au dispărut. Am găsit doar locurile în care au fost plantate. Ce să mai facem? Oricât de mult ne-am strădui să înfrumusețăm locul în care odihnește cel drag, nu se poate. Investim bani și nu se vede nimic”, a declarat un arădean care ne-a contactat la redacție supărat de situația în care s-a ajuns în cimitirul Pomenirea. Sesizări am primit și de la cimitirul Eternitatea: aceeași problemă, nici o soluție. Poate părea banal pentru autorități, furturi minore, câteva flori, o vază, dar pentru cei care investesc bani pentru ca mormântul celui drag să fie frumos, e supărător și frustrant. Florile reprezintă respectul pentru cel drag care nu mai e, nu sunt doar bunuri fără prea mare valoare care dispar fără urmă.
Gospodărirea Comunală, cea care se ocupă de administrarea celor două cimitire, nu este străină de aceste cazuri. Cei mai mulți arădeni reclamă verbal furtul celor de la administrație, evită să lase în scris și niciodată nu merg la Poliție pentru a sesiza furtul. Nu neapărat că o reclamație scrisă ar rezolva situația, dar poate ar obliga mai mult. Poate s-ar lua măsuri care să stopeze această practică.
La IPJ Arad nu prea ajung sesizările, chiar dacă fapta celor care șterpelesc flori de prin cimitire poate fi încadrată la furt. Poate că arădenii nu sunt chiar convinși că polițiștii vor face ceva să-i prindă pe hoții de flori. Sunt doar niște flori, ca multe altele de prin parcuri…
Paza prin cimitire
Adrian Păcurar, directorul GCA, explică cum se păzesc cele două cimitire arădene. „În fiecare există un portar și un paznic care patrulează pe timp de zi prin cimitir. Avem și camere de supraveghere, dar sunt insuficiente. Acoperă doar aleea principală și zona de capele. Intenționăm să instalăm 50 de camere în fiecare din cele două cimitire pentru a putea supraveghea mai bine ceea ce se întâmplă acolo”.
Prinși cu camera
Au fost și cazuri în care hoții de flori au fost văzuți pe camerele de supravegheat. Cum au luat vaza cu flori și au așezat-o frumos în mașină. Și au plecat. Cei care au văzut imaginile ne-au declarat că, spre uimirea lor, cei doi arătau respectabil. Nimic nu părea să anunțe furtul ce va urma. Cu siguranță valoarea furtului este nesemnificativă, dar fapta există și ar trebuie sancționată. Poate o mai bună colaborare cu poliția ar băga spaima în hoți. Nu atât de dragul de a împărți dosare penale, ci din respect pentru cei care nu mai sunt și pentru cei care încearcă să păstreze amintirea lor printre cei vii.
Sărbători
Fără îndoială cele mai profitabile momente sunt cele legate de marile sărbători, atunci când arădenii aduc flori și aranjează mormintele. Din păcate, în scurt timp, multe flori dispar. Fie că sunt așezate în vaze sau plantate în pământ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!