TĂMAND. Schitul „Veșmântul Maicii Domnului” din localitatea Tămand, Protopopiatul Ineu, și-a serbat hramul miercuri, 2 iulie, în ziua de pomenire a Punerii în raclă a Veșmântului Maicii Domnului în Vlaherne. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor format din 13 preoți, în prezenţa pelerinilor veniţi aici din mai multe părți ale eparhiei.
În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, chiriarhul a arătat temeiurile doctrinare ale preacinstirii Maicii Domnului şi a prezentat evoluţia istoriei cultului Preacuratei Fecioare amintind cum s-a aflat de veșmântul ei. Veșmântul a fost adus la Constantinopol de către doi frați nobili, Galvie și Candid, în vremea lui Leon cel Mare (457-474). Aceștia l-au aflat la o văduvă din Ierusalim care îl ținea cu cinste, “aprinzând multe lumini și făcând tămâieri”. Ajungând în Constantinopol, au pus racla în care se afla veșmântul sfânt într-un metoc al lor numit Vlaherne, încercând să ascundă comoara. Minunile petrecute însă la sfânta raclă aveau să fie cunoscute până și de împărat care, aflând de veșmânt, s-a umplut de nespusă bucurie. Acesta a ridicat o biserică la acel metoc, unde a fost așezată cinstita raclă, în care se află veșmântul Născătoarei de Dumnezeu.
Preot slujitor
La sfârșitul Sfintei Liturghii a avut loc instalarea tânărului preot slujitor Ștefan Groza, cel care se va ocupa de lucrările de reabilitare necesare procesului de reorganizare ale Centrului Social pentru vârstnici. După Sfânta Liturghie s-a oficiat Taina Sfântului Maslu iar după aceea, trapeza schitului a primit cu bucurie pe toți cei prezenți, în număr foarte mare, la hramul bisericii.
„Ne punem nădejdea în Bunul Dumnezeu că va călăuzi din nou pașii pelerinilor și a binefăcătorilor spre acest sfânt locaș, mai ales acum, după o perioadă de încetare temporară a activității schitului și de reorganizare a spațiului corespunzător desfășurării activităților sociale. Cred că odată cu venirea tânărului preot Ștefan, poate nu întâmplător în ziua de pomenire și a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, activitatea social filantropică desfășurată aici pentru vârstnicii din Centrul social, dar și pentru pelerinii sosiți, va ajunge la nivelul așteptărilor.” – a declarat Părintele Gabriel C. Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului.
În stil maramureşean
Biserica de lemn din Tămand a fost edificată în stil maramureşean în anul 2003, în cadrul programului eparhial de acordare a asistenţei sociale în spitale și a fost deservită de către preoţii din împrejurimi. Schitul a fost înfiintat în 2009, cu binecuvântarea şi prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, pe terenul primit de către Arhiepiscopia Aradului din partea Consiliului Judetean Arad, în urma desfiinţării Spitalului social de bătrâni, care a funcţionat aici.
„Maica Domnului să acopere și să ocrotească cu dragostea ei pe toți cei ce calcă pragul schitului din Tămand!”
„La întoarcere, ierarhul a poposit la mai multe parohii din vecinătate” (pr. Gabriel Mariș)
Citiți principiile noastre de moderare aici!