Probabil că mulți consideră că este meritul lor atunci când realizează ceva. Și dintr-un punct de vedere lumesc, au dreptate. Însă „fără Mine nu puteți face nimic” spunea Domnul nostru Iisus Hristos. Asta înseamnă că în tot ceea ce facem bine, avem ajutorul lui Dumnezeu. Cu acest ajutor al lui Dumnezeu, adăugând credința dreptmăritoare și dragostea față de Biserica Ortodoxă, credincioșii din Cherechi (Caporal Alexa) de acum 220 de ani au ridicat o frumoasă biserică pe noua vatra a satului unde se mutaseră cu doar 20 de ani în urmă. De atunci și până astăzi, biserica lor din sat a fost tezaurul pe care l-au lasat și-l vor lăsa moștenire urmașilor lor.
Despre satul Cherechi, cum se numea până în 1926 satul Caporal Alexa, aflăm de la Nicolaus Olahus în cartea sa Hungaria (1536) că a fost o cetate pentru apărarea românilor prigoniți de tătari în 1285. În 1326 este atestat în alt document că ar fi așezat pe vatra veche numită „Bisericuță”, iar din 1561 avem documente care arată că satul ar fi avut biserică, evident ortodoxă. În 1771, după punerea în aplicare a Regulamentului Urbarial, 256 de familii s-au mutat pe noua vatră a satului. După 7 ani se înființează Școala din Cherechi, în casa parohială. La 7 ani după Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, se sfințește noul lăcaș de cult al satului, adică acum 220 de ani.
Despre primul nume al satului – Cherechi (sau Cereci cum zic unii), se pare că vine de la pădurile de cer care ocupau pe vremuri tot ținutul. Despre numele nou, el este un omagiu adus unul ostaș român – caporalul Alexa Ion, care a fost „împușcat mișelește în drum spre Cherechiu de garda roșie ungurească în prima a Sfintelor Paști”, după cum scrie pe mormântul său din Pâncota.
Această aniversare a Bisericii din Caporal Alexa a fost sărbătorită Duminică 6 noiembrie, în apropierea sărbătorii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – hramul bisericii. După ora Vecerniei, a avut loc Taina Sfântului Maslu care a fost săvârșită de un sobor de 7 preoți și 2 diaconi, unul dintre diaconi fiind părintele Sarian Raicovici din Serbia de Răsărit care a slujit și în limba slavonă. După un cuvânt de mulțumire adus lui Dumnezeu și credincioșilor ostenitori, părintele paroh Gabriel C. Mariș i-a invitat pe toți cei prezenți la Căminul Cultural, unde avea să înceapă „Sărbătorea îngerilor”.
Aceasta a început printr-un program religios pregătit de părintele paroh împreună cu Corul de copii al Bisericii, care au făcut rugăciuni lui Dumnezeu și sfinților îngeri, au spus poezii și au cântat pricesne ortodoxe despre îngeri. Serbarea lor „a adus bucurie în suflet” după cum spunea dl. Viorel Enache – primarul Orașului Sântana. Domnia Sa, un credincios ostenitor care s-a implicat sufletește dar și financiar în această activitate a Bisericii, a rostit un cuvânt de mulțumire pentru invitația primită, de apreciere față de copii care au cântat și de părintele care i-a pregătit. Tot cu ajutorul Domniei Sale, serbarea hramului a avut și bucuria de a avea pe scena căminului Ansamblul „Cununița” din Sântana, condusă de dl. Dărău Ioan, dar și un invitat special, pe multîndrăgiții soliști de muzică populară Lucian Drăgan și fiul.
Surprizele s-au ținut lanț: copiii corului au dăruit un cadou părintelui și doamnei preotese Gabriela, pentru ziua onomastică ce urmează, dl. Primar ne-a pregătit 200 de porții de gulaș care s-au adăugat celor 3000 de sărmăluțe făcute de credincioasele parohiei, dl. Lucian Drăgan a adus-o pe fetița lui, Alexandra pe care părintele a intitulat-o „o prințesă a muzicii populare”, tot el, împreună cu familia, a făcut și un dar Bisericii noastre de 2000 lei și în ultimul rând, datorită unor probleme tehnice a clădirii, o supriză care ne-a și întristat – o pană de curent.
În semn de mulțumire pentru participare, părintele a înmânat mai multe diplome și trofee care să le aducă aminte celor implicați de acest eveniment.
Oricum atmosfera a fost extraordinară, iar încercarea părintelui de a-i aduce împreună pe fiii satului a avut un final fericit. Părintele paroh mulțumește pe această cale tuturor ostenitorilor, celor ce au onorat invitația, distinselor oficialități sosite și vă invită și anul viitor la următoarea ediție a „Sărbătorii îngerilor”.
Iar în final, mulțumind lui Dumnezeu, spunem: „de n-ar păzi Domnul cetatea, în zadar ar priveghea cel ce o păzeşte”…
Gabriel C. Mariș, preot paroh
Citiți principiile noastre de moderare aici!