Deși hramul este unul îngeresc care ar fi trebuit serbat în 8 noiembrie, după noul obicei al lor, s-au întâlnit în cea mai apropiată Duminică, anul acesta potrivindu-se chiar în ajun de praznic.
După oficierea Sfintei Liturghii de către părintele paroh Gabriel C. Mariș, credincioșii s-au întâlnit la biserică după masă, unde s-a început Taina Sfântului Maslu de către un ales sobor de preoți. La această slujbă au venit credincioși din Arad, Sântana, Pecica, distinse oficialități în frunte cu D-l Primar al Sântanei – Enache Viorel și bineînțeles enoriașii parohiei.
Cu toții l-au așteptat însă cu sufletul la gură pe Înaltpresfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului care a fost invitat la sărbătoarea satului și care, deși având un program încărcat (tocmai se întorcea de la sfințirea bisericii din Olari și vizitarea noii biserici din Sântana) și în ciuda oboselii și a problemelor de sănătate, din dragostea părintească, a poposit și în mijlocul lor.
Odată cu sosirea Înaltpreasfințitului Părinte, credincioșii au tresărit de bucurie. Mulțimea se aduna în jurului Stăpânului lor să ceară arhiereasca binecuvântare, copiii i-au dăruit flori, glasurile coralei bisericii răsunau puternic și armonios iar soborul de preoți care l-au așteptat și cel care a venit cu Înaltpreasfinția Sa, primarul și viceprimarul Sântanei l-au întâmpinat cu dragoste. Între preoții din sobor, care i-au onorat cu prezența pe credincioși și pe părintele paroh, se numără P.O. părinte consilier Pop Vasile, P.O. părinte protopop Breda Nicu, P.C. pr. Porcolean Nicolae, P.C. pr. Crainic Ioan, P.C. pr. Rădulescu Nicolae, P.C. pr. Mândra Dinu (fiu al satului), P.C. Arhidiacon Contraș Gheorghe și P.C. diac. Crainic Adrian (hirotonit în acea zi).
În cuvântul de bunvenit, părintele paroh și-a exprimat bucuria personală, dar și a enoriașilor și a celor prezenți, de a-l avea în mijlocul lor. A prezentat Înaltpreasfințitului Părinte scurta istorie a hramului bisericii și programul din acea zi.
Înaltpreasfințitul Părinte ne-a vorbit despre sfințirea bisericii din localitatea vecină, i-a mulțumit D-l primar că i-a fost alături toată ziua, le-a mulțumit copiilor pentru călduroasa primire amintindu-le că: „Fiecare floare e o dovadă, un simbol, o jertfă de dragoste, de prețuire, de tot ce e frumos”.
Apoi ne-a vorbit despre Sfinții Arhangheli și despre hramul bisericii. Amintind de îngeri, copilașii care i-au stat alături, au dorit să rostească împreună „Îngerașul”, rugăciune care l-a impresionat și pe Înaltpreasfințitul Părinte, dar și pe credincioși. Mai apoi, datorită faptului că programul Înaltpreasfinției Sale era încărcat, copilașii au dorit să-i arate o parte din programul lor când micuța Xenia a rostit poezia „Cântarea îngerașilor”. Primind felicitările de la Înaltpreasfințitul Părinte, copiilor le-a rămas pentru totdeauna dragă, imaginea blândului și bunului Arhiepiscop al lor, pe care mulți dintre ei nu l-au cunoscut până atunci. Amintind de revista bisericească „Biserica și Școala” Înaltpreasfințitul spunea: „aici merge într-o legătură dintre cele mai frumoase”.
În final, D-l primar a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte pentru că a venit la sărbătoarea satului, i-a mulțumit pentru că „la această biserică a venit părintele Mariș Gabriel, un preot cu atâta dăruire și atâta tragere de inimă” și l-a invitat și cu alte ocazii în satul Caporal Alexa.
Felicitând apoi pe părintele paroh pentru activitatea deosebită desfășurată și pentru faptul că „se simte tare și are legături puternice cu credincioșii, deși e tânăr și e nou venit în parohie” de numai 2 ani, Înaltpreasfințitul Părinte și-a continuat drumul spre altă parohie vecină – Șiria.
După oficierea Sfintei Taine a Maslului, cu toții au fost invitați la Căminul Cultural pentru „Sărbătoarea îngerilor – Ediția a II-a 2010”. Aici programul a început cu frumoasele rugăciuni, poezii și cântecele „îngerești” ale Corului de copii al Parohiei, pregătiți de părintele paroh care i-a acompaniat cu orga. După aceea, s-a desfășurat programul folcloric, în mirosul sărmăluțelor făcute cu multă dragoste, peste 3000 la număr.
Trei ansambluri de tineri dansatori sârbi: Ansamblul „Asociației BANAT-UL” din Dolovo – Serbia, apoi Ansamblul „25 mai” al Căminului cultural din Dolovo iar în final Ansamblul „29 noiembrie” din Starcevo – Serbia, au venit de departe pentru hramul bisericii, în frunte cu instructorul lor – Dl. Lucian Danilov și au urcat pe scenă, impresionând prin sincronizare, ritm și diversitate.
Apoi, Ansamblul „Busuiocul” format din copii din sat și din Sântana, pregătiți foarte bine de către D-na Pașca Rozalia – consilier cultural al Primăriei, ne-au înveselit și mai mult prin cântecele interpretate și prin dansurile tradiționale locale.
În final, mult-îndrăgiții interpreți de muzică populară – Lucian Drăgan, alături de fiul său Lucian, acompaniați de o formație condusă de către un fiu al satului, au fost cei care au ridicat sala în picioare și pe mulți, inclusiv copii, i-au pus pe joc. Lucian Drăgan este un apropiat al părintelui paroh, despre care părintele spunea că este „foarte credincios și smerit”.
Toții cei care s-au urcat pe scenă și au contribuit la diversitatea programului, au fost premiați de către părintele paroh, li s-au înmânat diplome și au primit premii.
Programul s-a terminat târziu în seară și „va rămâne mult timp în custodia amintirilor enoriașilor” nădăjduiește părintele paroh, care invită încă de pe acum pe toți cititorii acestui articol la hramul Bisericii de anul viitor.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!