După o veche tradiţie locală, se spune că mănăstirea ar fi o ctitorie a credincioşilor din împrejurimi. Tradiţia mărturiseşte că un taur din turma unui păstor a scos la iveală, dintr-o movilă de pamânt, Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, iar pe locul unde s-a descoperit icoana a luat fiinţă Mănăstirea.
Pentru a confirma datele tradiţiei, se mai păstrează şi astăzi, în biserica mănăstirii, capul taurului care a descoperit icoana, precum şi Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.
Prima atestare documentară despre existenţa mănăstirii o avem din anul 1177, iar informaţiile unor istorici locali vorbesc despre existenţa unor „calugări greci’’ (ortodocşi), la Hodoş-Bodrog, încă din sec. al XI-lea.
Actuala biserică datează din a doua jumătate a sec. XIV, fiind construită în stil bizantin triconc, din piatră şi cărămida romană. În interior este împodobită cu pictură „a fresco’’ din anul 1658, de către pictorul Nicodim Diaconul. Restaurări ale picturii s-au făcut între anii 1938-1940 de catre pictorii At. Damian şi C. Cenan şi între anii 2009-2010 de către restauratorii Adriana Scarlatescu şi Marius Oprea.
Programul slujbelor la Hramul Mănăstirii Hodoş – Bodrog începe astăzi la ora 10; un moment deosebit ce leagă viaţa Maicii Domnului de suferinţele Fiului ei şi Mântuitorul nostru, până la răstignirea de pe cruce, este retrăit în aceeasă seară (de la ora 19.30), în procesiunea „Drumul Crucii”; sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se încheie mâine cu Sfânta Liturghie Arhierească (de la ora 9.30).
JA -V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!