Ierarhul a fost întâmpinat în sunetul clopotelor de către soborul de preoţi alcătuit din preotul paroh Dan Mândra, pr. prof. Dacian Nan şi diaconul Florin Sirca, inspector şcolar, fiu al satului, de către oficialităţile locale în frunte cu primarul comunei Frumuşeni, domnul Reginald Andronic, precum şi de către un mare număr de credincioşi îmbrăcaţi în straie populare.
Sărbătoarea a fost onorată şi de către numeroase oficialităţi centrale, judeţene şi locale care au participat la sfânta liturghie arhierească.
La mănăstirea Bizere
Tot în această duminică s-a comemorat mânăstirea Bizere aflată la câţiva kilometri de Aluniş, una dintre cele mai vechi vetre de creştinătate din această parte a ţării, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1183; menţionăm că mânăstirea avea Hramul Sfintei Fecioare Maria şi definea dreptul la o treime din vama sării transportată pe râul Mureş.
În predica Sa, Chiriarhul locului a vorbit despre crucea în istoria omenirii şi măreţia ei în creştinism. De asemenea a accentuat, printre altele, vechimea creştinismului în această zonă şi responsabilitatea noastră de a apăra dreapta credinţă şi de a ne trăi viaţa în spiritul valorilor creştine.
Conform tradiţiei locului, după săvârşirea Liturghiei arhiereşti a avut loc slujba de mulţumire lui Dumnezeu şi binecuvântarea prinoaselor aduse de către cele cinci perechi de naşi ai hramului, care cu această ocazie au făcut donaţii pentru biserica din sat.
După încheierea slujbei de la biserică, sărbătoarea a continuat cu o frumoasă agapă creştinească la Căminul Cultural din localitate, unde au participat oficialităţile cât şi numeroşi invitaţi.
Această sărbătoare a satului va rămâne vie în inima credincioşilor, ca un moment de înălţare sufletească şi de redescoperire a valorilor autentice ale istoriei locale bisericeşti.
Resfintirea bisericii vechi a Manastirii Bodrog
Citiți principiile noastre de moderare aici!