Anxietati fata de straini
Anxietatea este un semn al dezvoltarii neurologice normale la bebelusi.
Acest lucru poate sa apara si pe la varsta de 6-7 luni, dar de obicei apare la noua luni.
Este un semn ca bebelusul tau este destul de inteligent sa stie cine este din familia lui si cine ar putea fi o amenintare.
Parintii pot intelege aceasta anxietate ca pe o dezvoltare, in acelasi timp ca pe o inradacinare a
Dezvoltarea sociala
Un obiectiv al primului an de viata, ar fi ca intre copil si insotitorul lui sa se formeze un atasament sigur. Un copil se simte mai sigur, mai apt pentru a explora lumea atunci cand are incredere in insotitorul lui.
Un copil sigur pe insotitorul lui, va cere atat hrana cat si afectiune de la acesta.
Nu uita ca persoanele care au grija de bebelusul tau puteti fi voi, tu si sotul tau, prietenii, bunicii, o dadaca specializata. De asemenea este bine sa stii ca bebelusii sunt in mod inerent sociali.
Jocul, zambetul, vorbitul, giugiuleala sunt activitati foarte importante. Ele stimuleaza vorbitul copilului, simturile cognitive, emotionale ba chiar dezvoltarea fizica.
Timpul pentru joaca
Timpul pentru joaca si socializarea, merg mana-n mana, in primul an din viata la sugari. Este important ca parintii sa isi faca timp sa se joace si sa interactioneze cu bebelusii.
Un joc optim ar fi acela in care mama lasa copilul sa initieze si sa regizeze jocul. Ea trebuie sa urmeze exemplele lui pe parcursul jocului.
Astfel parintii pot vedea ce il intereseaza pe bebelus, ce ii place sa i se citeasca si mai ales sa il lase sa termine jocul cand el/ea considera ca este suficient.
Parintii nu realizeaza, dar pentru un copil, fata parintelui este obiectul cel mai interesant de joaca.
Este indicat sa ii vorbesti mult copilasului, sa ii imiti sunetele, aceste lucruri il vor stimula si il vor incuraja si pe el sa vorbeasca. Cand va creste si va ajunge la varsta un pic mai mare, il vei putea incuraja sa se joace, ba chiar sa dezvolte jocuri de unul singur.
Nu incerca sa ii cumperi copilului tau jucarii scumpe, de lux. Lasa-l sa se joace cu lucruri cat mai naturale. Nu ai nevoie de jucarii scumpe, pentru ca bebelusul tau sa invete, sau sa se dezvolte.
Tot ce este in mediul lui, pentru el este la fel de instructiv, de interesant si ii va capta atentia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!