Haos. Cam aşa poate fi rezumat într-un cuvânt tot ce se întâmplă în Gara CFR Arad de când roboţii au preluat locul oamenilor. Cei din urmă au fost concediaţi pentru reducerea cheltuielilor, au fost investite sute de mii, milioane de euro în programe de computer care ar trebui să înlocuiască oamenii, dar rezultatul nu este deloc cel aşteptat de mai-marii CFR. Iar un exemplu concret în acest caz este reprezentat de o întâmplare deloc fericită prin care au trecut zeci de călători care au fost… uitaţi de tren în gară. Întâmplarea ne-a fost relatată de Cristian Măduţa, un arădean profesor universitar la Deva.
„Trenul Interregio 373, care circulă pe relaţia Budapesta-Sibiu apărea pe panoul de afişaj al Gării Arad ca plecând de la linia 2. Toţi călătorii, cu bagaje cu tot, au aşteptat pe peron garnitura. Mai mult, şi la difuzoarele din gară trenul a fost anunţat tot pe linia 2. După minute bune în care am aşteptat trenul, am fost anunţaţi de alţi călători aflaţi în gară că garnitura respectivă plecase deja de multă vreme de la linia 1”, ne explică profesorul universitar. Iar explicaţia reprezentanţilor Gării Arad pentru Cristian Măduţa a fost una agasantă: „Trebuia să vă uitaţi după tren pe linii”.
E jale
Contactat pe marginea acestui subiect, Lucian Susan, şef de gară, ne-a declarat că situaţiile în care trenurile pleacă de la alte linii decât cele anunţate s-au înmulţit în ultimul timp. „De când nu mai avem birou de informaţii, într-adevăr, sunt mai dese situaţiile în care oamenii rămân în gară pentru că trenurile pleacă de la alte linii decât cele anunţate. Se simte lipsa personalului”, ne-a declarat Susan. Iar călătorii care rămân pe drumuri au o soluţie cu bătaie pe… termen mediu.
„Potrivit legii, călătorii nemulţumiţi de serviciile CFR pot depune reclamaţii la ghişeele de bilete din cadrul Gării Arad. Aceste reclamaţii şi sesizări primesc numere de înregistrare şi sunt trimise la Regionala CF Timişoara. De aici, oamenii primesc răspuns în maxim 30 de zile”, ne-a comunicat şeful Gării Arad. Acesta ne-a mai spus că cei care pierd trenul pot să îşi recupereze banii pe bilete, dar acest lucru diferă de la o situaţie la alta.
La examen
Profesorul Cristian Măduţa ne-a spus că mergea la Deva pentru a susţine un examen cu studenţii săi, iar situaţia de la gară putea să se transforme într-un lucru urât, dacă nu exista şi varianta unei călătorii cu maşina. „Eu am reuşit să ajung unde doream, dar poate au existat muncitori navetişti, călători care trebuiau să ajungă neapărat în alt oraş, care poate au avut probleme mari pentru că nu au ajuns la timp”, a încheiat Măduţa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!