ARAD. Probabil că nu este un caz singular în lume, dar în România nu mai ştiu altul ca și cel al actorului Grigore Vasiliu, căruia publicul, subjugat de talentul său, să-i fi adăugat numelui său real, numele personajului jucat: „Birlic”. Rolul a fost interpretat „mai gâgă decât ar fi cerut textul”, pentru prima oară la „Teatrul Vesel” din Bucureşti .
Cum în anul acesta se împlinesc 110 ani de la naşterea sa şi cum, fără îndoială, Birlic este cel mai mare actor de comedie al românilor, Biblioteca Judeţenă „Alexandru D. Xenopol”Arad a cuprins în cadrul proiectului său intitulat „Valori clasice” un program care îi este dedicat maestrului comediei româneşti.
Proiectul are ca obiectiv principal promovarea actorului fălticean, cu precădere în rândul tinerilor. Pentru o mai sigură reuşită, s-a ales ca „Asul” – alias Birlic (vezi cărțile de joc turceşti!), să fie prezentat tot de un actor, de Dan Antoci.
Domnia sa împleteşte narativ şi scenic informaţia biografică, cu jocul actoricesc şi cu veneraţia pentru colosul artei actoriceşti româneşti. În sprijinul momentului de laudatio pe care l-a alcătuit actorul arădean pentru maestru, vine jocul viu, inimitabil, delicios al acestuia din urmă, din secvenţele cinematografice şi teatrale memorabile proiectate: „Bădăranii”, „Telegrame”, „Titanic vals”, „Reconstituirea”, etc, precum şi recitarea poeziei „Te-am iubit”.
Cu repetiție
Proiectul „Valori clasice” cu Grigore Vasiliu Birlic, care a avut deschiderea miercuri, 11 februarie, pentru Şcoala Gimnazială „Iosif Moldovan”, se va repeta în cadrul săptămânii cu „Şcoala Altfel”, când este deja programat, şi apoi pe tot parcursul acesui an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!