Iarna şi-a intrat în drepturi. Precipitaţiile abundente, frigul, poleiul de pe şosele au provocat deja o serie de pagube materiale şi, implicit, dureri de cap locuitorilor din judeţ, şoferilor, autorităţilor locale, echipajelor de intervenţie la dezastre şi echipelor de la deszăpezire.
Locuinţe inundate şi un accident în care au fost implicate două TIR-uri. Sunt primele dovezi ale faptului că timpii de reacţie atât la deszăpezire cât şi la acţiunile de apărare împotriva inundaţiilor nu sunt tocmai cei optimi. Ioan Balint, directorul secţiei din Arad a Drumurilor Naţionale, spune că pe cei 400 de kilometri de drumuri care tranzitează judeţul nostru s-a intervenit întreaga zi cu material antiderapant, fiind împrăştiate peste 150 de tone de nisip şi sare. Cu toate acestea, pe DN 7, pe anumite porţiuni între Arad şi Lipova, au apărut porţiuni de sute de metri acoperite de polei.
Sumedenie de tamponări
Din cauza poleiului format pe drumul judeţean, în zona localităţii Ususău, două autotrenuri au derapat într-o curbă şi s-au ciocnit. Autorităţile susţin şi faptul că accidentul s-a produs şi din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum, dar recunosc faptul că pe şosea, în zona Ususău, Bata, se formase polei. „Acum, toate drumurile sunt negre. Toate cele 22 de utilaje de intervenţie la deszăpezire acţionează neîncetat. Nicio maşină nu va reintra în bază, vom continua intervenţiile la deszăpezire”, ne-a declarat ieri Cristian Drăgan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.
Nici drumurile naţionale nu au fost ferite de incidente rutiere. Pe DN 7 au fost semnalate mai multe tamponări în doar câteva minute. Una a avut loc în Mândruloc, un alt autoturism a derapat şi a părăsit partea carosabilă, ajungând pe liniile de tramvai dintre Mândruloc şi Sâmbăteni. În fine, un alt eveniment rutier a avut loc în localitatea Păuliş, acolo unde trei autovehicule au fost implicate într-o tamponare. Din fericire, nu au existat persoane rănite grav, dar unii dintre cei care au luat parte la aceste accidente au avut nevoie de îngrijiri medicale de la echipajele de pe Ambulanţă şi de pe SMURD.
Prăpăd în municipiu
Reprezentanţii administraţiei locale anunţau încă de acum câteva luni că sunt deja pregătiţi pentru iarnă. Prima zăpadă serioasă au infirmat, însă, aceste declaraţii. Zeci de străzi din municipiu au fost aproape impracticabile din cauza unui strat subţire de zăpadă care s-a depus pe carosabil şi a dus la formarea unei pelicule de polei. Acest aspect ar putea fi înţeles, poate chiar iertat, ţinând cont că nu este vorba despre artere importante de circulaţie. Dar faptul că podul din zona Polivalentă a devenit în după-amiaza de marţi un adevărat patinoar este impardonabil. Conform strategiei adoptate, podurile rutiere şi intrările în oraş reprezintă prioritatea societăţii care se ocupă de deszăpezire. Se pare că acest pod nu a fost o prioritate. Viteza medie cu care s-a circulat pe acest pod a fost de 15-20 de kilometri la oră, iar orice tentativă de frânare a fost sortită eşecului din cauza stratului de gheaţă depus pe şosea.
Inundaţii la Sânmartin
O altă problemă care a necesitat intervenţia echipajelor, de data aceasta, împotriva inundaţiilor, a avut loc la Macea, în satul Sânmartin. Potrivit informaţiilor furnizate de Cristian Drăgan, la Sânmartin au fost inundate. cinci locuinţe. Aici a fost necesară intervenţia pentru decolmatarea şanţurilor. „Este şi vina autorităţilor locale, care nu s-au asigurat de faptul că şanţurile sunt decolmatate”, a subliniat vicepreşedintele CJA.
Pericol de polei
Dacă în zonele Arad şi Lipova a nins mai mult, în celelalte zone, Ineu, Sebiş, Chişineu Criş, precipitaţiile au fost mai reduse. Totuşi, prognoza meteo anunţă temperaturi scăzute şi, de aici, riscul major de producere a poleiului. „Vom acţiona 24 de ore din 24”, anunţă Cristian Drăgan.
Simona Butaru
Alin Gherasim
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!