Tabloul contabil al celui mai scump anotimp l-am schiţat luând în calcul estimările pentru factura de la întreţinere, datoriile cu care au intrat în iarna acestui an asociaţiile de proprietari, valoarea ajutoarelor acordate celor vulnerabili. Nu diferă foarte mult de cel al anului trecut, cel puţin nu din perspectiva autorităţilor.
Vestea bună este că Primăria Arad s-a reîntors la subvenţia care scade preţul gigacaloriei cu 4%, vestea rea este că s-au scumpit alte utilităţi iar factura finală de la întreţinere va fi cam aceeaşi. Nu vom plăti căldura la fel de mult dar vom plăti mai mult la apa rece, gaz sau curentul electric. Iarna va fi la fel de greu de suportat precum anul trecut, dacă nu au crescut şi veniturile.
Estimări la cheltuieli
Reprezentanții ULAL Arad au estimat că anul acesta doar căldura ne va costa între 100 lei (o cameră), 200-300 lei (două camere) și 600 lei (3 camere) în blocurile fără repartitoare. „Subvenția care presupune o reducere cu 4% a prețului gigacaloriei nu va simțită de către populație din cauza scumpirilor celorlalte utilități. Oricum, chiar și la prețul de 290 lei am rămas în topul orașelor cu cea mai scumpă căldură din țară”, a punctat Dorina Lupșe, președintele ULALA. „Pentru ca realmente cheltuielile să fie mai mici și subvenția să fie simțită de arădeni ar trebui ca aceasta să ajungă la un procent de 10%” a mai completat Vasile Arion, vicepreședintele ULALA.
Intră cu datorii în iarnă
Cel mai greu vor face față iernii asociațiile de proprietari care nu au reușit să ajungă la zi cu plățile la CET Hidrocarburi Arad. Suma restantă afișată pe site-ul companiei de termoficare, calculată la finele lunii septembrie, se ridică, la nivelul municipiului la 1.204.252 lei iar penalitățile ajung la 258. 689. Doar 48 din cele aproape 400 de asociații cu datorii au făcute angajamente de plată față de furnizor. Cele mai mari datorii se ridică la suma de 46.848 lei (a unei asociații de proprietari de pe strada 6 Vânători) şi la 36.535 (a celor de pe strada Barabas Bela). Datorii mai mari de 10.000 lei înregistrează încă 34 de asociații de proprietari, datorii care cu siguranță au o vechime ceva mai mare decât un an.
Ajutor pentru vulnerabili
Ajutoarele acordate de Guvern și de către Primăria Arad sunt pentru cei cu venituri de până la 1300 per membru de familie. Cu cât anume vor fi scutiți cei care intră în categoria vulnerabilității diferă de la caz la caz. La fel ca anul trecut, cei care se încălzesc cu energie termică şi gaze naturale vor ridica cererile de la casieriile CET, respectiv E-ON Gaz, iar arădenii care îşi încălzesc locuinţa cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri trebuie să se adreseze unuia din cele patru centre special înfiinţate de Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară (DDAC) în acest scop. „SC CET Hidrocarburi SA Arad distribuie formularele de cerere pentru acordarea ajutorului de încălzire. Aceste formulare se pot ridica zilnic între orele 8,00 şi 17,00 de la următoarele puncte de lucru: Casieria din centru: B-dul Iuliu Maniu nr.65-71; casieria Micălaca: Bloc 547 scara B parter; casieria Vlaicu: Bloc 8 parter. Acestea trebuie completate și apoi depuse centrelor de preluare aparţinând Serviciului Prestaţii Sociale al Consiliului Local Arad”, este precizat pe pagina web a companiei de termoficare.
A rămas valabilă și lista neagră a bunurilor care anulează orice posibilitate de a obține vreun leu de la stat. Pe listă sunt trecute, printre altele, autoturismele care depăşesc 1600 cm3, utilaje de prelucrare agricolă, depozite bancare cu valoare de peste 3000 lei, terenuri de împrejmuire a locuinţei şi curte aferentă (teren intravilan), care depăşesc 1000 mp în zona urbană şi 2000 mp în zona rurală etc.
Centre de preluare
Activitatea de preluare a cererilor privind acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţelor cu energie termică, gaze naturale, lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri se preiau din data de 18 octombrie 2012 şi se va desfăşura de luni până joi între orele 8.30–16.00, vineri între orele 8.30–15.00 şi sâmbăta între orele 8.30–12.00 în cele patru centre ale DDAC din cartiere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!