Iarna blândă nu se resimte şi în facturile la căldură. Cel puţin nu pentru abonaţii CET Hidrocarburi Arad, care au aflat cu uimire, zilele trecute, că pentru consumul de energie termică din luna decembrie au de plătit mai mult decât anul trecut cu 10 – 15 la sută, chiar dacă a fost o lună cu temperaturi neobişnuit de mari. Aceeaşi creştere a valorii facturii se înregistrează şi faţă de luna noiembrie, care a fost chiar mai friguroasă, după cum susţin reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative (ULAL) Arad.
Facturi majorate
După ce au fost emise facturile pentru energia termică furnizată populaţiei în luna decembrie, ULAL a făcut calcule şi a ajuns la concluzia că ne-am încălzit mai mult decât iarna trecută, când a fost mai frig. „Am cerut o situaţie de la CET privind energia termică livrată în decembrie, pentru că deşi temperaturile au fost ridicate, facturile sunt mai mari cu 10 la sută decât în noiembrie 2017, când a fost mai frig, şi cu până la 15 la sută mai mari decât în decembrie 2016, când a fost şi mai frig decât acum. E drept, preţul gigacaloriei a crescut uşor, de la 266 de lei la 275 de lei pentru populaţie, însă facturile tot sunt mari”, ne-a declarat preşedintele ULAL Arad, Dorina Lupşe.
Pentru un apartament cu două camere dintr-un bloc fără repartitoare se va plăti, în medie, 320 de lei pentru încălzirea din luna decembrie. „În cazul apartamentelor cu repartitoare, suma e mai mică, pentru că oamenii au putut face economie, ceea ce demonstrează o dată în plus că în decembrie au fost temperaturi ridicate. Noi ne aşteptam să fie emis un consum mai mic decât în noiembrie”, a mai spus Dorina Lupşe.
Consum în creştere
Reprezentanţii CET Hidrocarburi au oferit pentru Jurnal Arădean şi Aradon informaţii privind consumul de energie termică din ultimele două luni ale anului, reieşind că în decembrie s-a livrat mai multă energie. Astfel, conform purtătorului de cuvânt al CET Hidrocarburi, Marina Plaveţi, în noiembrie a fost înregistrat un consum de 20.724 de gigacalorii, iar în decembrie, de 29.388 de gigacalorii, adică cu 40 la sută mai mare. Această cantitate de energie a ajuns în aproape 30.000 de locuinţe din Arad.
„Nu rămâne decât să considerăm că am avut un confort termic sporit luna trecută”, a concluzionat preşedintele ULAL.
Costuri şi mai mari
Luna viitoare, facturile pentru încălzire ar putea fi şi mai mari, pentru că în ianuarie a fost mai frig, iar consumul de energie termică este în creştere. Anul trecut, de exemplu, în luna ianuarie a fost furnizată populației o cantitate de energie termică echivalentă cu 39.803 gigacalorii, cu aproape 7.686 gigacalorii mai mult decât în luna anterioară, adică decembrie 2016, ceea ce a majorat facturile cu aproximativ 20 la sută.
Citiți principiile noastre de moderare aici!