ARAD. Institutul Cultural Român, filiala Arad, va avea sediul la teatru. Faptul a fost anunţat miercuri de primarul Gheorghe Falcă care a dorit astfel să pună punct piesei de teatru, destul de ridicole, în care au intrat şeful ICR, filiala Arad, primăria, societatea civilă şi câţiva politicieni locali.
Edilul nu s-a oprit aici, ci a povestit în conferinţa de presă istoria adevărată a sediului Institutului Cultural Român.
Falcă a precizat că totul a pornit de la o solicitare adresată Primăriei de ICR pentru o discuţie cu autorităţile locale pe tema intenţiei institutului de a deschide o filială la Arad, cerere la care Municipalitatea a răspuns prompt, cu un accept, în 24 de ore.
Solicitare uitată
Pe 27 decembrie, spune primarul, constatând că ICR nu mai dă nici un semn în ciuda propriei solicitări, Municipalitatea a luat decizia de a avea o întrevedere cu Gheorghe Schwartz, viitorul director al ICR, filiala Arad. „Am avut atunci o întâlnire cu domnul Schwartz şi cu subprefectul, în care am căzut de acord asupra alocării unui sediu. Noi am propus câteva locaţii, printre care teatrul, dar şi alte câteva imobile pe care Primăria Arad le deţine, urmând a avea apoi discuţia tehnică pentru a decide unde va fi, în final, sediul”, a punctat Falcă. S-a mai vorbit tot atunci, spune edilul, de faptul că e nevoie de documente cu datele institutului pentru a se putea lua o hotărâre în CLM, în cazul în care se optează pentru un sediu aflat în proprietatea Primăriei, dar şi în cazul în care se încheie contract de închiriere cu Teatrul Ioan Slavici (dacă se optează pentru acest sediu).
Falcă a mai precizat faptul că pe 28 decembrie a primit de la ICR încă un material, dar în care nu erau indicate datele cerute de Municipalitate ci doar faptul că Gheorghe Schwartz este împuternicit să se ocupe de sediu şi că acesta trebuie inaugurat pe 24 ianuarie. De atunci, spune edilul, nimeni nu a trimis Primăriei documentele pe care aceasta le-a solicitat pentru a putea rezolva problema spaţiului.
Alegere, fără acte
Ieri, a precizat Falcă, a avut loc o nouă întrevedere cu Gheorghe Schwartz, care a optat pentru sediul din incinta teatrului, dar tot nu a pus la dispoziţia executivului documentele necesare pentru a putea trece de la vorbe la fapte. Ca atare, s-au dat câteva telefoane, s-a vorbit cu reprezentanţii din Bucureşti ai ICR şi, în cele din urmă, s-au primit actele necesare.
În cel mai scurt timp, se va încheia contractul de închiriere între ICR şi teatru, institutul urmând să plătească pentru sediu în jur de 150 de euro pe lună (3 euro/mp).
Cât priveşte scandalul care s-a iscat pe tema sediului ICR şi a inaugurării din 24 ianuarie, Falcă a precizat că l-a întrebat pe Schwartz de ce şi-a schimbat poziţia de la o zi la alta (pe 7 ianuarie declara presei că împreună cu autorităţile urmează să aleagă locaţia pentru sediu, după care pe 8 ianuarie spunea că autorităţile locale nu l-au ajutat cu nimic până acum). Răspunsul a rămas secret.
Cereri, acuze şi asumări
În ceea ce priveşte cererea depusă de consilierii USL de organizare a unei şedinţe extraordinare pentru alocarea unui sediu ICR, primarul a lăsat să se înţeleagă că Opoziţia şi-a dat iarăşi cu stângul în dreptul propunând un sediu privat pentru ICR şi elaborând un proiect în absenţa unei cereri pentru sediu! „Asta denotă populismul unor politicieni”, a conchis Falcă.
Subiectul de scandal pe tema sediului ICR nu a fost închis însă nici ieri, decizia executivului de a aloca un sediu la teatru fiind privită de consilierii USL ca o victorie a lor. „Salutăm decizia primarului de a aloca un spațiu pentru funcționarea unui institutut care va aduce un plus valoare orașului nostru. Totodată, regret faptul că domnul primar reacționează doar în urma presiunii exercitate atât de consilierii USL, cât și a societății civile‟, a declarat Florin Galiș, președintele organizației municipale a PNL Arad și liderul consilierilor locali USL.
CITESTE SI:
Citiți principiile noastre de moderare aici!