În fruntea ierarhiei județene se află cele două eleve de la Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” și Colegiul Național „Moise Nicoară”, care au media de admitere 10. Absolventa de la „Pedagogic” a obținut nota 10 la ambele probe scrise ale Evaluării Naționale și are media de absolvire a gimnaziului 10, în timp ce cea de la „Moise” are nota 10 la ambele probe, media de absolvire a claselor V-VIII fiind 9.95. În total sunt 256 de absolvenți de gimnaziu care au media de admitere la liceu mai mare de 9.
În județul Arad au fost înscriși la examen 3.369 de candidați, care au absolvit anul acesta clasa a VIII-a, la examene fiind prezenți la toate probele 3.144 de candidați. Dintre aceștia, 69,4% au avut medii mai mari de 5. În total, 963 de candidați au avut medii între 1 și 4.99. 17 elevi arădeni care au absolvit gimnaziul anul acesta vor lua parte la repartizarea computerizată la liceu cu medii sub 2. Cea mai mică medie de admitere din județ este 1.57 și aparține unui absolvent al Școlii Gimnaziale Țipar. Acesta a avut nota 1.65 la proba scrisă la Limba română și nota 1.50 la proba scrisă la Matematică, media de absolvire a claselor V-VIII fiind 6.80. Un altul, de la Școala Gimnazială Măderat, are media de admitere 1.65, iar altul, de la Liceul Teoretic Pâncota, are media de admitere 1.70. În municipiul Arad, cea mai mică medie de admitere la liceu o are un absolvent de gimnaziu de la Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” – 1.72.
Cele mai mari medii
În 2022, cele mai mari ultime medii de admitere au fost înregistrate la specializarea Matematică-Informatică de la Colegiul Național „Moise Nicoară” – 9.16, specializarea Științe ale Naturii bilingv Română-Engleză de la Colegiul Național „Moise Nicoară” – 9.29 și specializarea Matematică-Informatică de la Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichidneal” – 9.49. În afara municipiului, cea mai mare ultimă medie de admitere a fost la specializarea Matematică-Informatică de la Colegiul „Mihai Viteazul” Ineu – 8.10.
Liceele de la sat
În cele 7 licee din mediul rural aflate în județul Arad, cea mai mare ultimă medie de admitere, anul trecut, a fost la Gurahonț – 5.66. La specializarea Turism și Alimentație Publică de la Liceul Tehnologic „Moga Voievod” Hălmagiu ultima medie a fost 2.89, la specializarea Științe ale Naturii de la Liceul Teoretic Cermei ultima medie a fost 3.12, la specializarea Economic de la Liceul Tehnologic Beliu ultima medie a fost 3.26, la specializarea Economic de la Liceul Tehnologic Vinga ultima medie a fost 3.34, la specializarea Economic de la Liceul Tehnologic „Vasile Juncu” Miniș și la specializarea Agricultură de la Liceul Tehnologic „Regele Mihai I” Săvârșin ultima medie a fost 3.48, la specializarea Matematică-Informatică de la Liceul „Ioan Buteanu” Gurahonț ultima medie a fost 4.36, la specializarea Protecția Mediului de la Liceul Tehnologic „Regele Mihai I” Săvârșin ultima medie a fost 5.23, iar la specializarea Filologie de la Liceul „Ioan Buteanu” Gurahonț ultima medie a fost 5.66.
Calendarul repartizării
Conform calendarului Ministerului Educației, în perioada 6-7 și 10-17 iulie 2023 se realizează completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginte. Pe data de 19 iulie va avea loc repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a. Dosarele de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați se vor depune în perioada20-25 iulie. Începând de anul acesta, la înscrierea la liceu nu se mai ia în considerare media pe gimnaziu, ci doar media notelor obținute la Evaluarea Națională.
Trimite articolul
XNa… de urmarit cati din astia 925 chiar vor lua bacul. Ma indoiesc ca daca s-au tarat prin 1-8, vor face vreo minune in 9-12.