Prinşi între două sisteme proprietarii apartamentelor debranşate de la sistemul centralizat de încălzire sunt puşi să plătească sume mult mai mari decât în anii trecuţi la părţile comune. Indiferent dacă au sau nu centrală termică. Principala cauză în cazul blocurilor cu repartitoare este că din această iarnă a fost obligatorie montarea unui repartitor pe părţile comune care stabileşte mult mai clar şi corect, spun unii, căldura care trece prin aceste părţi. Adică îi pune la plată şi pe cei care au ieşit din sistem.
Noua reglementare se suprapune însă şi cu majorarea preţului gigacaloriei şi de aici valorile piperate ale facturilor la încălzire ale celor care nu o au. Sunt multiple situaţii unde preţul plătit de cei debranşaţi trece de 100 lei pentru căldura ce trece prin ţevile din pivniţă sau prin caloriferele de pe casa scării.
Majoritatea reclamaţiilor depuse la cele trei firme specializate în montarea şi citirea repartitoarelor sunt pe acest subiect. Cei debranşaţi protestează împotriva procentului considerat prea mare al părţilor comune din factura pe căldură. Sunt cazuri în care această pondere depăşeşte 50% , mai ales în lunile mai puţin friguroase. Explicaţia este aceea că cei care au rămas branşaţi îşi închid caloriferele sau reduc foarte mult consumul iar procentul total al căldurii facturate pe caloriferele din apartamente este mai mic. Automat procentul pe părţile comune creşte. Aşa se poate ajunge la situaţia care poate părea bizară să plăteşti mai mult ţevile din pivniţă sau cele care traversează blocul decât căldura din calorifer.
Reprezentanţii firmelor de repartitoare consideră reglementarea mult mai echitabilă pentru cei care au rămas branşaţi şi care nu mai sunt în situaţia de a plăti ei singuri părţile comune. Până anul acesta procentul pe care îl plăteau cei debranşaţi era diferit de la o asociaţie la alta, se situa între 30% şi 50% în cazul celor cu repartitoare sau chiar 0%, în blocurile fără repartitoare, în funcţie de decizia luată la nivelul asociaţiei de proprietari.
Variabile importante
Şi totuşi, apar diferenţe considerabile în cazul unor apartamente similare, debranşate. O factură de 10 lei la părţi comune sau una de peste 100 lei, este o diferenţă strigătoare la cer. Există o singură lege, aceleaşi formule de calcul care teoretic trebuie aplicată la fel de toate firmele de profil. De unde diferenţa… Reprezentantul unei asemenea firme, Sorin Creţu, a punctat câteva din variabilele care pot deveni importante în ecuaţia calculului facturii.
Trebuie precizat de la bun început că sintagma părţi comune include reţeaua de ţevi din pivniţă, dar şi caloriferele de pe casa scării sau din uscătorii.
Pentru o evaluare corectă a acestora este obligatoriu un inventar fizic al instalaţiilor de încălzire din aceste spaţii pe care se montează un repartitor. Toate aceste ţevi sunt percepute în calcule ca un calorifer. E important însă de reţinut că şi izolarea acestor conducte poate reduce factura. Deasemenea sunt luate în calcul, după o altă formulă, coloanele de distribuţie care traversează apartamentele. Şi aici pot apărea diferenţe tot în funcţie de izolarea acestora. Deşi ordinul 343 al ANRSC nu este foarte clar în această privinţă, este totuşi specificat că se poate ţine cont de gradul de izolare.
Firmele care însă solicită ANRSC-ului procentele exacte ale diminuării facturii în funcţie de cât de bine sunt izolate ţevile, le pot primi. Ar fi fost însă mult mai echitabil ca acestea să fie stipulate clar în ordin sau măcar în normele tehnice pentru a nu mai exista dubii sau a lăsa loc la multiple aplicări ale aceleaşi norme. Alte variabile sunt diametrul conductelor, lungimea acestora care pot influienţa considerabil valoarea facturii.
Avantaj şi dezavantaj
Măsura obligatorie a ANRSC-ului din această iarnă îi dezavantajează în mod clar pe cei debranşaţi pentru că sunt puşi să plătească un sistem de care nu mai beneficiază în mod direct dar de care sunt legaţi fără putinţa de a se rupe total. Şi dacă pe caloriferul din camere mai se poate jongla prin reducerea căldurii, părţile comune sunt relativ constante. Diferă doar procentele pe care acestea le reprezintă în factura blocului.
Pe de altă parte împarte mai echitabil la toţi partea comună a căldurii condominiului, ceea ce este în avantajul celor care nu sunt debranşaţi. Cât despre preţul gigacaloriei acesta se pare că va arde iarna asta buzunarele consumatorilor fie că se încălzesc sau nu la focul CET-ului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!