Domnule ministru,
Vă supun atenției o situație care mi-a fost prezentată în cadrul audiențelor de către reprezentanți ai administrației locale. Este vorba despre modificarea adusă în anul 2014 Legii 145 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 794 din 31 octombrie 2014.
Conform modificărilor aduse actului normativ mai sus menționat, act care reglementează unul dintre cele mai importante sectoare economice prin prisma numărului mare de persoane fizice care desfășoară acest tip de activități, certificatele de producător emise în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 661 din 2001 îşi pierd valabilitatea după 180 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi și sunt înlocuite de alte două documente: atestatul și certificatul de producător. Pentru aceste două documente în cadrul actului normativ se stipulează faptul că vor fi emise două ordine comune distincte care vor reglementa modelul atestatului/carnetului de producător, al registrului pentru evidența atestatelor de producător, regimul de completare și utilizare al acestuia, precum și procedurile și condițiile specifice anulării atestatului/carnetului. Legea a intrat în vigoare la începutul lunii noiembrie a anului trecut dar solicitanții sunt blocați din a-și desfășura conform legii activitatea, întrucât nu s-a emis ordinul comun al ministrului agriculturii si dezvoltării rurale și al ministrului dezvoltării regionale și administrației publice în ceea ce privește carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, deși termenul specificat în alin. 1, art. 9 din legea menționată este de 30 de zile de la data intrării in vigoare a prezentei legi.
Acest ordin este esențial pentru buna desfășurare a activității în acest sector, cu atât mai mult cu cât prevederile articolului 16 sunt foarte clare, după cum se arată la lit. (f) – “desfășurarea activităților de valorificare a produselor agricole proprii și de exercitare a comerțului cu aceste produse de către persoanele fizice care nu dețin un atestat de producător valabil, respectiv un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, si care nu sunt produse în fermă proprie, cu amendă de la 15.000 lei la 22.500 lei”.
În acest context, vă rog, domnule ministru să elaborați cât mai rapid cu putință ordinul comun necesar pentru a oferi autorităților locale cadrul legislativ pentru a elibera carnetele de comercializare. Efectele întârzierii comercializării produselor agricole din cauza lipsei cadrului legislativ sunt generate de instituțiile statului, or, acest lucru nu este acceptabil în condițiile în care aceleași instituții au datoria de a asigura un cadru clar și eficient pentru cei care doresc să își valorifice produsele agricole proprii.
Mai mult decât atât, această modificare blochează atât comercianții cât și autoritățile locale prin birocratizarea excesivă a unui domeniu care ar trebuie simplificat și generează costuri suplimentare pentru tipărirea a două documente, costuri care se regăsesc în sumele achitate de solicitanți pentru eliberarea acestora.Solicit răspuns scris”, se arată în adresa oficială.
Igas ii cere ministrului Agriculturii sa intre in legalitate
ARAD. Senatorul Traian Igaş a trimis ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, o adresă oficială, în care îi cere să urgenteze eliberarea noilor documente necesare agricultorilor pentru a putea comercializa legal produsele.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
România
Biroul Electoral Central (BEC) a dat publicităţii marţi rezultatele finale la primul tur al alegerilor prezidenţiale, după centralizarea datelor de la cele 19.919 secţii de votare deschise în ţară şi străinătate.
România
Marți, în Piața Victoriei din Timișoara, sute de tineri s-au strâns pentru o manifestație pașnică anti-legionari și pro-Europa.
România
Consiliul Naţional al Audiovizualului sesizează Comisia Europeană în ce priveşte platforma TikTok, în condiţiile în care reţeaua, deşi şi-a asumat că nu face publicitate politică, a permis candidatului independent Călin Georgescu acest lucru.
Local
Vineri, 22 noiembrie 2024, în timp ce se afla la volanul unei mașini, el ar fi lovit o femeie pe trecerea de pietoni și ar fi fugit de la locul accidentului.
Local
Corala „Contrast”, Analia Selis, Maria Răducanu și Diana Selagea se numără printre invitați.
Mapamond
Austria s-a oferit din nou ca posibilă locaţie pentru găzduirea de negocieri de pace vizând încetarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, scrie marţi dpa.
România
Funcţionarii publici care au beneficiat de majorarea salarială de până la 50% pentru orele efectuate în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile nu pot primi şi majorarea salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!