Domnule ministru,
Vă supun atenției o situație care mi-a fost prezentată în cadrul audiențelor de către reprezentanți ai administrației locale. Este vorba despre modificarea adusă în anul 2014 Legii 145 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 794 din 31 octombrie 2014.
Conform modificărilor aduse actului normativ mai sus menționat, act care reglementează unul dintre cele mai importante sectoare economice prin prisma numărului mare de persoane fizice care desfășoară acest tip de activități, certificatele de producător emise în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 661 din 2001 îşi pierd valabilitatea după 180 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi și sunt înlocuite de alte două documente: atestatul și certificatul de producător. Pentru aceste două documente în cadrul actului normativ se stipulează faptul că vor fi emise două ordine comune distincte care vor reglementa modelul atestatului/carnetului de producător, al registrului pentru evidența atestatelor de producător, regimul de completare și utilizare al acestuia, precum și procedurile și condițiile specifice anulării atestatului/carnetului. Legea a intrat în vigoare la începutul lunii noiembrie a anului trecut dar solicitanții sunt blocați din a-și desfășura conform legii activitatea, întrucât nu s-a emis ordinul comun al ministrului agriculturii si dezvoltării rurale și al ministrului dezvoltării regionale și administrației publice în ceea ce privește carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, deși termenul specificat în alin. 1, art. 9 din legea menționată este de 30 de zile de la data intrării in vigoare a prezentei legi.
Acest ordin este esențial pentru buna desfășurare a activității în acest sector, cu atât mai mult cu cât prevederile articolului 16 sunt foarte clare, după cum se arată la lit. (f) – “desfășurarea activităților de valorificare a produselor agricole proprii și de exercitare a comerțului cu aceste produse de către persoanele fizice care nu dețin un atestat de producător valabil, respectiv un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, si care nu sunt produse în fermă proprie, cu amendă de la 15.000 lei la 22.500 lei”.
În acest context, vă rog, domnule ministru să elaborați cât mai rapid cu putință ordinul comun necesar pentru a oferi autorităților locale cadrul legislativ pentru a elibera carnetele de comercializare. Efectele întârzierii comercializării produselor agricole din cauza lipsei cadrului legislativ sunt generate de instituțiile statului, or, acest lucru nu este acceptabil în condițiile în care aceleași instituții au datoria de a asigura un cadru clar și eficient pentru cei care doresc să își valorifice produsele agricole proprii.
Mai mult decât atât, această modificare blochează atât comercianții cât și autoritățile locale prin birocratizarea excesivă a unui domeniu care ar trebuie simplificat și generează costuri suplimentare pentru tipărirea a două documente, costuri care se regăsesc în sumele achitate de solicitanți pentru eliberarea acestora.Solicit răspuns scris”, se arată în adresa oficială.
Igas ii cere ministrului Agriculturii sa intre in legalitate
ARAD. Senatorul Traian Igaş a trimis ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, o adresă oficială, în care îi cere să urgenteze eliberarea noilor documente necesare agricultorilor pentru a putea comercializa legal produsele.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Mapamond
Fostul președinte al Germaniei, Horst Koehler, care a ocupat această funcție între anii 2004 și 2010, a murit sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, au declarat autoritățile, informează AFP.
Local
Gheorghe Falcă spune că infrastructura de transport este strategică pentru conectivitate, securitate și competitivitate în Europa.
1
Mapamond
După 484 de zile de captivitate în Fâșia Gaza, ostaticii Ofer Kalderon, Yarden Bibas și Keith Siegel au fost predați sâmbătă de gruparea islamistă palestiniană Hamas reprezentanților Crucii Roșii, în Khan Yunis și în orașul Gaza, informează agențiile internaționale de presă.
România
Guvernul a aprobat sâmbătă proiectul de buget pentru anul în curs, construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB.
Mapamond
Cei trei suspecți care au fost arestați în legătură cu furtul artefactelor românești de la muzeul Drents din orașul Assen (nordul Olandei - n.r.), vor rămâne în arest preventiv pentru încă două săptămâni, în conformitate cu decizia luată vineri de un judecător de instrucție, a anunțat Serviciul Procuraturii Publice (OM), citat de publicația olandeză NL Times.
Local
ARAD. Poliția Locală anunță că o patrulă a reținut un bihorean care făcea scandal pe străzile din Arad. Mai mult, acesta avea asupra lui un cuțit, lucru care i-a făcut pe polițiștii locali să îl încătușeze, până la sosirea oamenilor legii din cadrul IPJ Arad.
Mapamond
Un avion de transport medical de mici dimensiuni, cu șase persoane la bord, s-a prăbușit în Philadelphia, la scurt timp după decolare, vineri, a anunțat Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA, transmit sâmbătă dpa și Reuters, notează Agerpres.
România
O fată de 12 ani din Lupeni a fost transportată de urgență la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara după ce s-a aruncat de la aproximativ 10 m înălțime.
1
Citiți principiile noastre de moderare aici!