ARAD. Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Arad au desfășurat, pe parcursul ultimelor două săptămâni, mai multe verificări pe tema respectării legislației în vigoare în domeniul aditivilor alimentari. Controalele au vizat unitățile de producție și procesare: laboratoare de cofetărie, patiserii, brutării, carmangerii și depozite de aditivi destinați consumului.
Până în prezent au fost verificate 22 de unități din acest profil, dintre care 16 au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 19.600 de lei, iar alte trei au primit avertismente și termene de conformare.
Igienă precară
Dacă pe partea de folosire a aditivilor alimentari nu s-au constatat niciun fel de abateri, partea igienică-sanitară a lăsat de dorit în mare parte dintre unitățile verificate. Dezinsecție cu eficiență scăzută, lipsa totală sau cantități insuficiente a produselor de dezinfecție, neefectuarea operațiunilor de curățenie manuală a suprafețelor, dar și a ustensilelor utilizate în procesul de producție au fost câteva dintre abaterile constatate care au atras după sine sancționarea sau avertizarea a 19 dintre cele 22 de operatori economici verificați.
„Faptul că din 22 de operatori economici verificați, la 19 dintre ei s-au constatat deficiențe mai mici sau mai mari, ne arată că nu stăm foarte bine la capitolul respectării nomelor igienico-sanitare. Astfel de controale vor continua pe toată perioada verii și vrem ca prin astfel de acțiuni să ridicăm standardele în privința măsurilor igenico-sanitare, la nivelul județului Arad”, a declarat dr. Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.
Ce sunt aditivii alimentari
Aditivii alimentari (cunoscuți în limbaj uzual și ca E-uri) reprezintă orice substanta naturală sau chimică care nu este consumată ca aliment în sine și nu este folosită ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritivă și care se adaugă intenționat, cu un scop tehnologic (incluzând modificări organoleptice) în timpul producerii, procesării, preparării, tratării, împachetării, ambalării, transportului, stocării, sau în timpul altei modificări aplicate unui aliment, devenind un component sau afectând într-un fel sau altul caracteristicile alimentelor.
Trimite articolul
XPai pentru romani, igiena e vazuta ca o “recomandare”…
dati pace la omeni.
De ce nu prezentati numele acestor agenti economici cu deficiente in curatenie.Clientii ii vor sanctiona mai eficient decat amenzile date de DSP
-
Cel mai corect asa ar fi. Doar asa se poate face curatenie adevarata intre dughene sau societati normale.
-
Exact, ajungi sa te gandesti de 10 ori inainte de a cumpara ceva din anumite locuri
de ce se admite vanzarea produselor de panificatie NEAMBALATE din start?
In mod normal brutaria avand o linie automata de ambalare produsele de panificatie sunt ambalate la iesirea din cuptor dupa o racire prealabila fara sa mai treaca prin mai multe maini…………………….Asa e in toate statele civilizate din UE
E adevarat ca la noi in Romania , merge si asa ………….
-
Probabil nu ai fost în alte țări, oriunde te duci la patiserii, covrigi, pâine, prăjiturele, cornuri, toate sunt pe raft neambalate…
Daca se protejeaza numele celor care pun in pericol sanatatea si in unele cazuri chiar viata cetatenilor nu vad rostul acestui articol de presa . Faptul ca unii comercianti isi fura clientii prin cantitate sau calitate banuiam si noi !