MONEASA. Staţiunea Moneasa pare să nu aibă nicio perspectivă, pentru că nu are cine să finanţeze investiţii în noi atracţii turistice. Proprietarii hotelurilor par interesaţi doar să vândă, iar administraţia locală nu are nicio posibilitate de a face investiţii majore, decât accesând fonduri europene. O iniţiativă de acest fel lansată în primăvară de primarul comunei, Ioan Herbei, s-a dovedit însă un eşec major.
Singurul proiect de dezvoltare al staţiunii a fost pierdut, pentru că primăria comunei nu a reuşit să redacteze la timp şi să depună documentaţiile în vederea accesării a 5.000.000 de euro prin Programul Operaţional Regional (POR). Banii ar fi fost folosiţi, între altele, pentru modernizarea parcului central, a căilor de acces spre obiectivele turistice naturale şi instalarea în spaţiile publice a unor puncte de acces la internet fără fir.
Primarul Ioan Herbei (PSD) promitea, într-o conferinţă de presă, că administraţia locală se va ocupa de redactarea proiectului şi depunerea documentaţiilor pentru solicitarea fondurilor. Cu toate acestea, în 25 octombrie, termenul limită pentru înregistrarea dosarului la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, proiectul nu a fost depus, iar posibilitatea obţinerii finanţării a fost pierdută.
Pentru acest eşec, primarul Ioan Herbei invocă lipsa personalului specializat în redactarea proiectelor. Cu luni în urmă, Consiliul Judeţean şi-a oferit ajutorul, ce-i drept, însă…
“Ne-am oferit sprijinul în vederea redactării şi depunerii proiectului, având un aparat specializat în Consiliul Judeţean care gestionează proiecte de sute de milioane de euro. Am fost refuzaţi. Am transmis o adresă inclusiv Ministerului Turismului, în care am arătat că Primăria Moneasa nu are capacitatea de a gestiona un proiect de cinci milioane de euro, neavând specialişti, buget sau experienţă în redactare. Ceea ce am spus la vremea respectivă s-a dovedit acum, din păcate. Primăria nu a reuşit să scrie acest proiect, iar termenul limită de depunere a fost depăşit”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca (PNL).
Primarul susţine însă că nu a refuzat colaborarea cu CJ Arad: “Domnul Cionca a spus că vrea să ne ajute, dar nu a făcut nimic concret. Nu am refuzat ajutor, dar nici nu m-am dus să îl cer. Eu am cerut ajutor în PSD, unui consilier judeţean (Alin Pop – n.r.) şi unei persoane care ştie să scrie proiecte”. Edilul a recunoscut, însă, că nu a semnat niciun contract cu cei doi colegi de partid şi nici cu o altă firmă de consultanţă, având doar o înţelegere verbală. În aceste condiţii, nimeni nu poate fi tras la răspundere că nu a finalizat proiectul…
În timp ce autorităţile locale şi judeţene sunt pe poziţii diferite privind viitorul staţiunii, turiştii remarcă plictiseala care îi cuprinde după câteva zile petrecute în Moneasa, unde nu există locuri de distracţie în afară de ştrand, deschis doar în sezonul estival. Astfel, nu e de mirare că cele aproximativ 1700 de locuri de cazare din staţiune (în hoteuri, pensiuni, vile şi o tabără pentru copii) au un grad mediu de ocupare de 50 la sută într-un an, majoritatea turiştilor fiind pensionari cu bilete de tratament la preţ redus.
Nu au dat Moneasa Consiliului
CJ Arad a încercat să ia staţiunea în gestiunea sa, cerând acest lucru Ministerului Turismului în luna septembrie, însă răspunsul primit în 6 octombrie arată că nu se poate efectua transferul: “Potrivit HG 852/2008, staţiunea turistică atestată este administrată de consiliul local al unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază teritorială se alfă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!