Înțelegerea a fost făcută în județul vecin, Timiș, cu oameni de acolo, iar pentru ca cetățeanul străin să poate să-și desfășoare activitatea, părțile vătămate au achiziționat aparatură necesară, calculatoare, unităţi hardware, servere şi laptop-uri, activitatea urmând să aibă loc într-un spațiu de pe raza localității Lovrin. Doar că danezul a plecat cu toată aparatura spre Arad, unde a închiriat o hală de peste două mii de metri pătrați. Pentru a putea pune aparatele în funcțiune, a avut nevoie de electricitate. Așa că s-a racordat ilegal la sistemul de electricitate, prin intermediul unui cablu subteran conectat ilegal direct la un stâlp de medie tensiune, situat pe un teren închiriat pe raza municipiului Arad și a continuat activitatea de minare în interesul său. Activitatea de minare presupune verificarea, validarea şi introducerea datelor noi referitoare la tranzacţii cu criptomonede efectuate între diverse persoane, în registrele sau block-urile publice care conţin datele referitoare la tranzacţiile deja validate.
Joi, 21 octombrie, DIICOT Timişoara a dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a cetățeanului danez pentru săvârşirea infracţiunilor de alterarea integrităţii datelor informatice, furt, furt calificat și executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare.
Procurorii DIICOT Timișoara explică starea de fapt: „În luna octombrie 2019, două societăţi comerciale au închiriat un spaţiu pe raza localităţii Lovrin, judeţul Timiş, în scopul desfăşurării activităţii de minare a cripto-monedei Bitcoin. Astfel, în scopul desfăşurării activităţii de minare, persoanele vătămate au achiziţionat aparatură necesară (calculatoare, unităţi hardware, servere şi laptop-uri) şi au convenit cu inculpatul, ca acesta să se ocupe de activitatea de preluare a bunurilor achiziţionate, integrarea şi funcţionarea sistemului, în vederea începerii activităţii propriu zise, în schimbul unui comision de 10 % din veniturile care urmau să se obţină din activitatea de minare.
În perioada septembrie 2020 – ianuarie 2021, după achiziţionarea întregului echipament, instalarea sistemului de operare şi efectuarea primelor probe, s-a stabilit faptul că, întregul sistem este operațional, de gestionarea contului urmând să se ocupe reprezentantul persoanelor vătămate”.
În luna martie 2021, persoanele vătămate au constatat că sistemul informatic nu mai este productiv şi că nu mai pot folosi user-ul şi parola pentru a viziona activitatea, nemaiavând acces la sistemul informatic, toate calculatoarele fiind deconectate de la platformă.
“Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că, în cursul lunii ianuarie 2021, inculpatul a închiriat de la o societate comercială, o hală de producţie în suprafaţă construită de 2040 mp, situată în municipiul Arad, unde, ajutat de fratele său şi de către o altă persoană, au transportat toate bunurile achiziţionate, proprietatea persoanelor vătămate, fără ştirea acestora. Astfel, având acces la contul principal al platformei, inculpatul a continuat activitatea de minare în interesul său, restricţionând accesul la platforma de minerit al reprezentanţilor persoanelor vătămate. De asemenea, întrucât funcţionarea sistemului şi minarea de cripto monedă este o activitate care presupune un consum mare de curent, suspectul s-a racordat ilegal la sistemul de electricitate, prin intermediul unui cablu subteran conectat ilegal direct la un stâlp de medie tensiune, situat pe un teren închiriat pe raza municipiului Arad”, se arată într-un comunicat de presă remis de DIICOT Timișoara.
Având în vedere cele descrise mai sus, s-a dispus efectuarea unor percheziții în județele Arad și Timișoara.
„La data de 21 octombrie, procurorii DIICOT Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice din Timișoara şi Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad au efectuat două percheziţii pe raza județelor Timiș și Arad, în urma cărora au fost ridicate, 10 HDD, patru carduri de memorie, un portofel hardware, șase stick-uri USB, șapte cartele SIM, un laptop, trei carduri pentru criptomonede, precum și suma de 12.100 de euro. Totodată, au fost lăsate în custodia proprietarului halei din municipiul Arad, 370 de dispozitive de minat, împreună cu accesoriile necesare funcționării acestora, precum și 62 de unități centrale PC.
Inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Mobile de Jandarmi Glad Voievod Timișoara”, au precizat procurorii.
Trimite articolul
XAcolo e aparatura de cel putin 200 de mii de euro… Cine e partea “vatamata”? A avut contract cu danezul? A fost cumparata legal toata aparatura? Cum naiba sa ii dai “in primire” cuiva toata aparatura aia?
Trebuie mentionat ca deja la nivel international minarea de criptomonede a ajuns acolo ca nu prea mai este rentabila, cel putin nu prea mai la BitCoin, consumul de curent al hardware-ului de multe ori depaseste suma care la sfarsit iese din procesul de minare.
-
Yep, bitcoin de deja ruginit. Ma mir ca Soros a intrat asa tarziu in treaba asta, aici a cam pierdut oportunitatea
-
Dacă nu ai fost atent . El fura tot. Practic avea costuri de exploatare 0
În Coreea de Nord ar fi angajat instantaneu.
Sifoanele merita un sejur de neuitat pe fundul bazinelor de la stația de epurare
-
Ba, dac liber si viteaz, ti se pare normal ca toate panaramele sa vina in romania si sa ne fure ca pe prosti? Sa stea in mortii masii la el in tara si sa faca asta. Nu ti-e destul ca te duc la munca pe bani de nimic, pe trei schimburi tot felul de vinituri? Aaa, pe tine nu, tu esti smecher si aduci masini din germania, de la batranici si de la capitani de vapor…tu-va muma-n cur de saracii si prosti ce sunteti. Ca numa treningul de pe voi il aveti original, facut in china…
-
ai fost turnat asa-i? ti-o meriti hotule!
Danezului i a convenit sa mineze pe curentul altora, altfel da, nu este rentabil in România. De altfel înclin sa cred ca nu s a făcut mișcarea fără acordul celor care au investit in aparatura. Probabil s a sesizat la un moment dat ca exista un consum foarte mare de curent iar in urma verificărilor s au dus pe “fir” pana la acea hala si așa i au descoperit. Aceasta este scenariul care îmi vine in minte.
a furat curent… in rest nu stiu de ce il pot acuza papagalii astia… ca a schimbat parola? poti dovedi ca asta a fost o facuta ilegala? cam greu… ca nu s-a inteles cu romanasii? cine naiba se mai intelege cu noi mai nou? clar totul a plecat de la lacomie, dar danezul va raspunde in final doar pentru faptul ca a furat curent si va da vina pe aia care l-au racordat, doar nu a venit el din danemarca si a stiu exact unde si cum sa se racordeze. Penibila politie romana se face de cacat cu orice ocazie. Vedeti sa nu va mai schimbati parolele, ca poate va acuza si pe voi de ceva ilegal.
din cauza idiotiilor cu cripto rahat a crescut preturiile la energie 🙁
-
Greșit. Nu are legătură cu piața crypto, mai citește înainte să scoți aberații.
-
Au crescut preturile la energie pentru ca asa vor furnizorii. Nu iti convine? Ia din alta parte. Ah… stai ca nu ai de unde lua. Coruptia e un alt aspect care creste preturile. Trebuie platiti toti pana la urma. Si de unde crezi ca vin banii? De l fraierii de noi. Asta e… nu avem de ales. Ori ne schimbam noi toti, ori platim la suprapret noi toti. Iesitul in strada si rasturnat guverne e cam inutil fiindca toti sunt la fel. Momentan suntem pierduti ca statul nu lupta pt popor ci pt a se autosustine cu toate gunoaiele de el, indiferent de loc: politie, anaf, aramata, cfr, tarom + alte sute de institutii de care probabil nu ai auzit.
-
Din cauză că Rusia ta iubită a limitat exporturile de gaz și termocentralele merg pe minim
Exact :).