ARAD. A demarat procedura de realizare şi punere în funcţiune a iluminatului arhitectural pentru trei obiective de interes din municipiul Arad. În cursul lunii noiembrie, s-au emis patru certificate de urbanism, la solicitarea Serviciului edilitar al Primăriei Arad, pentru iluminat arhitectural. Vizate sunt obiectivele situate pe Bulevardul Revoluţiei nr. 61, pe strada Bibici Margareta nr. 1 şi Podul Traian – cu două poziţii: „iluminat arhitectural ghidaj pietonal” şi „iluminat arhitectural ghidaj rutier”.
Monumentele care urmează să fie puse în valoare şi cu sisteme complexe de iluminat sunt, potrivit informaţiilor furnizate de Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Biserica Roşie, Colegiul Naţional Moise Nicoară, respectiv, Podul Traian. Conform administraţiei locale, emiterea certificatelor de urbanism este o primă etapă, iar în prezent investiţia este în faza de obținere a diverselor avize de la instituțiile prevăzute de lege.
Dacă soluţiile pentru iluminatul arhitectural al celor două imobile – monumente istorice – din centrul oraşului (Biserica Roşie şi clădirea Colegiului Moise Nicoară) sunt relativ obişnuite, pentru Podul Traian se are în vedere punerea în valoare a acestuia pe două sectoare: zona trotuarului şi zona carosabilă.
Conform administraţiei locale, vor fi soluţii diferite – de culoare şi intensitate a corpurilor de iluminat care urmează să fie montate – pentru zonele destinate pietonilor şi pentru carosabil.
Investiţii totale
Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii administraţiei locale, în bugetul pentru investiţii în iluminatul public a fost prevăzută suma de 9 milioane lei pentru anul 2014. Investiţiile au în vedere trei direcţii: extinderea reţelei de iluminat stradal, în zone unde acesta lipseşte, modernizarea sistemului existent, prin montarea de corpuri de iluminat LED, precum şi iluminatul arhitectural.
Extinderea sistemului de iluminat a vizat, în principal, trei cartiere: Grădişte, Bujac şi Sânicolaul Mic.
Modernizarea sistemului de iluminat constă în „înlocuirea vechilor aparate de tip Luxten cu putere de 250 W cu corpuri tip LED cu consum energetic scăzut și parametri luminotehnici superiori”. Aşa cum vă informam cu câtva timp în urmă, s-au recepţionat lucrări de înlocuire a peste 1.200 de becuri pe mai multe străzi în Bujac, în Pârneava, pe Calea Bodrogului etc.
Cât costă înfrumuseţarea?
Costurile totale pentru iluminatul arhitectural al celor trei obiective nu au fost încă date publicităţii. „Sumele vor fi stabilite după ce se stabilesc soluțiile tehnice” pentru fiecare obiectiv în parte, ne informează Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!