Iluminat public cu energie solară pe centură şi în locurile de joacă din municipiu. Primăria a inclus strada Ovidiu (centura Aradului care face legătura între cartierele Aurel Vlaicu şi Micălaca), precum şi cele 70 de locuri de joacă amenajate deja în municipiu într-un proiect prin care se va asigra iluminatul public cu panouri solare.
Studiul de fezabilitate al proiectului a fost aprobat de Consiliul Local. Municipalitatea intenţionează „extinderea sistemului de iluminat în zonele unde nu există stâlpi şi reţea pentru alimentarea aparatelor de iluminat; pe stâlpii nou montaţi se vor monta aparate de iluminat cu LED şi panouri fotovoltaice, cu respectarea parametrilor luminotehnici corespunzători claselor de drum”. Alegerea iluminatului ecologic va aduce, potrivit calculelor din studiul de fezabilitate, beneficii în comparaţie cu optarea pentru sistemul clasic de alimentare cu energie electrică de la reţea. „Se obţin beneficii de 35000 euro pe an”, se menţionează în document.
Fonduri europene
După sistemul adoptat deja de Consiliul Judeţean Arad, care a promovat câteva proiecte pentru producerea energiei electrice (destinate consumului instituţiilor din subordine), precum şi a apei calde (pentru Spitalul Judeţean şi unitatea de la Ghioroc), Municipalitatea cere fonduri nerambursabile. Primăria va solicita bani în cadrul Programului Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice”, pe domeniul de intervenţie „Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi”.
10,5 milioane euro
Investiţia totală a fost estimată la 10,5 milioane euro. Cu banii respectivi, se va extinde iluminatul public cu 800 de stâlpi cu corpuri de iluminat pe şoseaua de centură, respectiv, 600 de stâlpi pe alei de biciclişti şi 280 de stâlpi în cele 70 de locuri de joacă din municipiu. Lămpile stradale cu LED au o durată de viaţă de până la 70.000 de ore (la 10 ore de funcţionare pe zi, aceasta reprezintă 19 ani) şi nu sunt poluante. Aparatele de iluminat vor fi rezistente la şoc mecanic, mai exact vor avea protecţie anti-vandalism.
„În perioadele de iarnă, instalaţiile electrice şi sistemul de iluminat vor fi alimentate, în proporţie de 80-90%, de la reţeaua naţională de electricitate. În restul sezonului, instalaţiile fotovoltaice vor furniza energia necesară în proporţie de 100%, nefiind necesară comutarea la reţeaua electrică existentă”, se precizează în studiul de fezabilitate.
Locuri de muncă
Extinderea sistemului de iluminat va avea ca efect chiar şi crearea de locuri de muncă. Se estimează că opt persoane se vor ocupa de proiectare, execuţie şi verificarea lucrărilor, respectiv, 10 persoane se vor ocupa de exploatare, întreţinere şi reparaţii pe toată durata de viaţă a instalaţiilor.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!