ARAD. 84,25 la sută este economia de energie electrică pe care Primăria municipiului o va face în urma achiziționării a aproape 300 de aparate de iluminat LED, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre, adoptat în ultima ședință a Consiliului Local, cu privire la modernizarea iluminatului public stradal.
La inițiativa primarului, pe ordinea de zi a ședinței s-a regăsit proiectul de hotărâre nr. 401/2022 cu privire la aprobarea proiectului „Modernizare sistem de iluminat public în Municipiul Arad”, a cheltuielilor aferente acestuia, a documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici, în vederea finanțării în cadrul Programului privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public”. Programul are drept obiectiv modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat care au un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu surse LED, completarea sistemului de iluminat public existent cu corpuri de iluminat cu surse LED (în situațiile în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipați cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate/nefuncționale), precum și achiziționarea și instalarea sistemelor de telegestiune aferente obiectivelor de investiții. Conform referatului de necesitate, Primăria are nevoie de o finanțare, prin programul mai sus menționat, de 964.470,47 lei cu TVA inclus, la cât este estimată valoarea totală a investiției, din care 1.190 de lei sunt cheltuieli neeligibile. În acești bani vor fi „montate 297 bucăți aparate de iluminat, pe un număr de 250 bucăți console noi. Aparatele de iluminat vor avea următoarea gamă de puteri: 84 de bucăți AIL – Putere 28.2 W; 144 de bucăți AIL – Putere 33.9 W; 45 de bucăți AIL – Putere 45.5 W; 24 buc. AIL – Putere 64 W.
Lucrările care se vor executa au în vedere demontarea aparatelor de iluminat public stradal existente și montarea în locul acestora a altor aparate de iluminat public stradal, moderne, echipate cu LED-uri și cu module de telegestiune având dimmare (ajustare intensitate luminoasă)”, se arată în referatul Primăriei.
Economie de 85 la sută
“Puterea electrică instalată propusă prin modernizare și aplicare de module de dimming (pentru reducerea propusă a puterii și/sau a consumului cu până la 30%) ar urma să fie de 9,966 kW, astfel că reducerea de putere după modernizare este de 53,29 kW, respectiv de circa 84,25%.
Energia consumată în situația existentă este de 262.533,15 kWh/an, iar energia consumată după modernizare cu aparate cu LED este de 41.359,585 kWh/an. Economia de energie electrică realizată prin modernizarea și eficientizarea iluminatului public este cca. 221.173,57 kWh/an, respectiv cu 84,25%. Pentru calcule s-a avut în vedere o durată de utilizare de 4150 ore/an (cca 11,4 ore/zi)”, spun calculele municipalității.
Finanțarea obiectivului de investiție se va realiza din Fondul pentru mediu prin Programul privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu și are ca termen de finalizare șase luni de la obținerea finanțării.
Lucrări anterioare
Cea mai mare parte a iluminatului public a fost modernizat în perioada 2014-2020, când “au fost înlocuite 11.943 de aparate de iluminat cu vapori de sodiu cu aparate de iluminat cu LED, pe stâlpii de iluminat existenți și a fost extins sistemul cu 6.255 puncte luminoase pe bază de LED (din care 2.276 au sistem integrat de telegestiune). Astfel, din totalul de 18.495 de aparate de iluminat din municipiul Arad, 18.198 sunt pe bază de LED. Totodată, 37 treceri de pietoni beneficiază de iluminat suplimentar prin intermediul a 150 de aparate de iluminat cu LED, prin proiectul <Iluminatul trecerilor de pietoni în Arad>”, se mai arată în motivarea necesității investiției.
Trimite articolul
XIdeea este buna, cata vreme nu se fac misculatii de tot felul, fiindca utilizarea iluminatului public (si privat) cu LED-uri reduce drastic consumul de energie electrica
-
Calculele legate de economia de energie mi se par o aiureala; arata bine pe hartie, dar de fapt lampile cu sodiu sunt la fel de eficiente dpdv energetic ca si LED-urile. Avantajul LED-urilor este ca se aprind aproape instantaneu, au culoarea mai placuta si durata de viata mai mare (asta daca electronica de control nu e o chinezarie de proasta calitate). Un dezavantaj al LED-urilor este ca ele pierd din intensitate dupa un numar de ore de functionare.
-
cand le schimba pe toate, le vor inchide… pentru economie… vezi cate semafoare sunt abandonate in arad dupa aceeasi reteta…. aradon, un mic inventar ar merge la semafoarele puse degeaba. Si un calcul… ca la roman ii place sa afle sumele furate.