„Am fost acum trei zile împreună cu iubitul meu la Zoo și am observat la gard un ponei. Din câte știam din declarațiile lui Dominic Fritz, animalele trebuiau să fie relocate spre ferme și alte grădini zoologice din țară. Din cate am auzit de la o persoană care staționa cu rulota acolo, nu e numai acest ponei abandonat, ci sunt și căprițele și câteva păsări închise în cuști. Eu am fost și am hrănit poneiul cu mere și morcovi și i-am lăsat niște apă”, a scris o timișoreană pe grupul de Facebook Protecția Animalelor Timișoara.
Reprezentanții primăriei spun că poneiul obișnuiește să evadeze din țarc și că la Zoo încă mai sunt animale ce trebuie relocate. O parte dintre ele vor merge la un adăpost privat undeva lângă Timișoara. În grădina de la Pădurea Verde mai sunt ponei, zebre, căprioare, porcușori de Guineea sau iepuri, spune aceeași sursă, care ne asigură că animalele sunt îngrijite în continuare.
Închisă din noiembrie
Grădina zoologică a primăriei a fost închisă în noiembrie 2020, după un anunț al lui Dominic Fritz, care spunea că în spațiul de la Pădurea Verde nu s-au mai făcut investiții de ani buni și că îngrijirea animalelor nu este la standarde europene. S-a pus lacătul pe Zoo Timișoara după moartea unui cerb bolnav.
„E foarte clar că lucrurile nu mai pot continua așa. (…) Grădina Zoologică trăiește pe un buget foarte mic, de subzistență, nu există un management performant, iar îngrijirea animalelor nu este la standarde europene. Am luat decizia s-o închidem până când avem un concept de dezvoltare local, până când facem investiții majore, până când putem s-o redeschidem ca zonă educativă, ca o grădină zoologică modernă, în care animalele și bunăstarea lor sunt pe primul loc”, spunea Fritz în iarna anului trecut.
Tot la Zoo Timișoara au murit, în septembrie 2020, toți cangurii, după ce au fost mușcați de trei câini maidanezi. În 2013, la grădina zoologică a murit și o zebră, care s-a înecat în heleșteul aflat nu departe de habitat. Zebra evadase cu scurt timp înainte, chiar în timp ce fostul primar Nicolae Robu se lăuda cu achiziția în fața jurnaliștilor. Reprezentanții primăriei spuneau atunci că animalul a avut un comportament agresiv, iar doi șefi din primărie au sărit după el în lac să îl salveze, dar fără succes. O altă zebră a murit la Zoo Timișoara în septembrie 2016. Decesul a fost subit, din cauza unei boli violente, spuneau atunci cei din primărie.
Urșii pleacă luna viitoare
O parte din animalele și păsările de la Zoo Timișoara au fost mutate deja la grădinile zoologice din Craiova sau Pitești sau chiar la o persoană fizică. Urșii vor fi duși la un sanctuar din Ungaria, cel mai probabil luna viitoare. Ei vor merge, cu sprijinul Asociației Milioane de Prieteni „Liberty Sanctuary” la Adăpostul de Urși din Veresegyhaz, Ungaria.
În total, la Zoo Timișoara au fost 261 de exemplare din 46 de specii, iar reprezentanții primăriei spuneau că „activitățile de îngrijire a animalelor din colecție se realizează zilnic până la mutarea, respectiv relocarea temporară sau definitivă în condiții de siguranță”.
Reprezentanții primăriei vor să renoveze grădina de la Pădurea Verde și să o redeschidă prin 2023.
SURSA: TION
Citiți principiile noastre de moderare aici!