A fost nevoie de aproape opt ani (1 noiembrie 2010 – 30 mai 2018) pentru ca pereții interiori ai Catedralei „Sfânta Treime” din Arad să fie împodobiți în veșmânt pictural. Au rezultat realmente podoabe din pensula mânuită cu har de măiastrul pictor bisericesc Cătălin Băluț și echipa sa. Așa se face că oricine intră astăzi în Noua Catedrală din zona Podgoria este, dacă nu copleșit, cel puțin impresionat de pictura murală a grandiosului edificiu.
Câteva repere
În turla centrală regăsim tablouri care descriu ordinea simbolică a Împărăției lui Dumnezeu, la cota cea mai înaltă (42 de metri) fiind zugrăvit „Hristos Pantokrator”, în bust, binecuvântând cu mâna dreaptă, iar cu cea stângă ținând la piept Evanghelia dăruită celor ce-L iubesc. În mijlocul bolții altarului tronează „Maica Preacurată cu Pruncul Iisus în brațe”. Situată în fața iconostasului, soleea reprezintă o zonă de trecere din care dacă înălțăm privirea, vom zări într-un nimb pictat în culorile curcubeului „Tronul Etimasiei”. Cafasul este construit cu două aripi laterale, în mijlocul lor ridicându-se o tribună etajată destinată corului; pe timpanul vestic al cafasului e zugrăvită „Adormirea Maicii Domnului”. În bolta pronaosului este zugrăvită icoana de hram „Sfânta Treime”. Naosul, fiind în biserică locul celor „chemați”, este pictat cu scene din viața Mântuitorului, desfășurate pe registre descendente. Pridvorul înfățișează o succesiune de icoane, simboluri și tablouri votive ce împodobesc intrarea în Catedrală.
„Rafinament remarcabil”
„Pictura murală a Catedralei reprezintă una dintre cele mai spectaculoase realizări artistice, în care s-au contopit influențele bizantine și occidentale, cu tradiția locală, rezultând o pictură de un rafinament artistic și etnic remarcabil. Pictura dovedește profunzimea și temeinicia unei sinteze artistice, care definește autorul ca personalitate de cultură, doctor în arte vizuale și la curent cu toate inovațiile artistice ale timpului, realizând un impresionant ansamblu de pictură bisericească” – conchide preotul Simion Mladin, administrator al Catedralei Arhiepiscopale din Arad.
2,8 milioane USD
Suprafața pictată în interiorul Catedralei (fără altar și pridvor) este de 5.462,84 metri pătrați. Prețul inițial la care au fost adjudecate lucrările de pictură a fost de 200 de euro/mp (valoare brută). În toamna lui 2010, s-a decis folosirea unor foițe de aur de 24 de karate pe o suprafață de aproximativ 30-35% din suprafața totală a pereților pictați, al cărei preț de execuție a fost stabilit la 486 de euro/mp (pictură, manoperă, poleit și materiale necesare). Astfel, per ansamblul lucrării, a rezultat un preț general de 295 de euro/mp (TVA inclus). În 2016, s-a decis alocarea a încă 72.000 de euro pentru „înnobilarea arhitecturii prin execuția și montajul unei profilaturi arhitecturale în transepturile absidelor laterale, turla centrală și pandantivi”.
Potrivit datelor ce ne-au fost puse la dispoziție de pr. Simion Mladin, valoarea totală a lucrărilor de pictură se ridică la 10.178.087,28 lei (echivalentul a 2,8 milioane USD). Cea mai mare parte a finanțării (52,67%) a fost asigurată de persoane fizice, în timp ce 41,76% din bani au venit dinspre autoritățile statului (Secretariatul de Stat pentru Culte, Primăria Arad, Consiliul Județean Arad). Sponsorii au contribuit cu 5,37% din costul picturii, iar 0,20% din sumă a fost asigurată din dobânzi bancare.
Sfințire
Slujba sfinţirii picturii din Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad va avea loc duminică, 9 decembrie 2018, începând de la ora 9.30, și va fi oficiată de către IPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Între orele 10.00 și 12.00 se va săvârși Sfânta Liturghie Arhierească. La Vecernia de la ora 17.00 e programat şi un concert de colinde interpretate de Corul Catedralei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!