ARAD. Proiectul inițiativei legislative a fost înregistrat la Senat și a iscat deja discuții în mediul economic. Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a reacționat imediat, subliniind că prin actualul proiect se dorește „introducerea de noi taxe pentru toate societățile din România și noi sarcini administrative, cu costurile corespunzătoare, toate în favoarea unei asociații private”.
Obligativități și taxe
„Inițiativa reia propuneri mai vechi care au fost respinse sau declarate neconstituționale. Propunerea legislativă prevede introducerea de noi obligații birocratice şi taxe pentru toți întreprinzători, astfel: obligarea acestora de a se înscrie într-un registru – Catalogul Firmelor – realizat de o asociație, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, de a plăti o taxă anuală aferentă acestei înscrieri și de a raporta orice modificare a actelor constitutive. Nivelul taxelor propuse este stabilit astfel: a) 100 de euro/an pentru întreprinderi mari; b) 75 de euro/an pentru întreprinderi mijlocii; c) 50 de euro/an pentru întreprinderi mici; d) 20 de euro/an pentru microîntreprinderi; e) 10 de euro/an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale. De asemenea, se impune obligativitatea de a obține un certificat de competențe pentru administrarea propriei activități- contra cost- în primul an de la înființare. Proiectul încearcă, într-o formă mascată, să substituie Oficiul Național al Registrului Comerțului cu o asociație privată (n.r. – Camera de Comerț a României). Se acordă competențe exclusive unei asociații, care vor fi de asemenea contra cost, pentru certificarea tutorilor din cadrul companiilor, înregistrarea contractelor de parteneriat pentru formare profesională a elevilor, monitorizarea instruirii și participarea la evaluările elevilor în sistem dual”, explică CNIPMMR.
Mai mult, antreprenorii susțin că prin actualul proiect de lege „se încearcă să se dea o acoperire legală rolului de dezvoltator imobiliar, în legătură cu un presupus transfer gratuit al terenurilor ROMEXPO, fără nicio legătură cu obiectul de activitate al niciunei camere de comerț din Europa”.
Încălcări legislative
Punctual, CNIPMMR desființează actuala inițiativă legislativă arătând că: *proiectul încalcă dreptul constituțional la liberă asociere; *nu poate fi obligată o persoană juridică să se înscrie într-un registru realizat de către o structură asociativă și să achite și o taxă pentru acest lucru; *taxele reprezintă obligații fiscale ale persoanelor juridice care se achită numai în contraprestație cu un serviciu executat de către o autoritate publică; *se încalcă dispozițiile Constituției privind libertatea și dreptul de a exercita o activitate economică; *o asociație privată, indiferent de scopul declarat şi denumire, dobândește prin proiect avantaje din partea statului prin introducerea de taxe obligatorii, în afara Codului Fiscal.
Solicită respingerea inițiativei
„CNIPMMR solicită Senatului și Camerei Deputaților să respingă această inițiativă legislativă, care se înscrie în ciclul de propuneri reluate în mod suspect și constant, prin care se acordă unei asociații private atribuții de natura autorităților publice și introducerea de taxe publice exclusiv pentru interesul privat al acesteia”, se arată în finalul comunicatului transmis de către antreprenori.
Trimite articolul
XBine că avem consiliului de administrație, plătite gras……
Țara Lui Papură vodă….
E grav ca trebuie din privat sa readucem la zi multe din angajamentele care sau luat pe bani publici adica bancile trebuie sa isi vada de treaba si statul sa recunoasca in secret de investitile de care avem nevoie copiii si cei care muncesc.