O româncă născută chiar la Arad face cinste țării noastre pe meleaguri străine. Potrivit unor surse ale Jurnalului Național, Soprana Ildico Raimondi a fost desemnată să cânte în premieră, noul imn naţional al Austriei. Arădeanca născută în anul 1962, pe numele de fată Szabo, a început încă din iulie 2011 repetițiile și familiarizarea cu textul noului imn al Austriei intitulat „Patria marilor fiice și fii”. Noul imn al Austriei a devenit lege în țara lui Mozart de la 1 ianuarie 2012. Imnul a fost o soluție rapidă, ne spune Soprana Raimondi, deoarece în Austria s-au schimbat multe în bine și era normal ca aceste lucruri să fie oglindite într-un imn național nou. „Încă mai este de lucru şi în Austria, discriminarea este încă un subiect real. La fel ca şi la operă, unde femeile au şanse mai puţine decât bărbaţii. Asta poate deveni şi o problemă psihică, fiindcă vocile feminine se sting mult mai devreme. Un tenor de 60 de ani are încă şanse să joace rolul iubitului. Mie, la 40 de ani, mi s-a spus că doar nu am pretenţia să joc rolul Susannei din Figaro. Mesajul meu este unul simplu: lăsaţi toată lumea să cânte”, explică Raimondi.
În 1991 pe scena Operetei din Viena
Palmersul sopranei este unul de invidiat mai spun aceleași surse ale Jurnalului Național, însă toate au fost obținute prin efortul și talentul artistei care se poate mândri cu câştigarea concursului Hans Gabor Belvedere. Totul a început în anul 1988 când „în ciuda regimului, am aflat de concursul Belvedere. Cum o să fac rost de un paşaport era o enigmă la vremea aceea pentru mine. A urmat căsătoria cu un italian. Aşa am primit numele Raimondi, iar în 1988 eram la Viena şi concuram la concursul Belvedere la secţiunea operetă. Am câştigat concursul şi viaţa mea s-a schimbat complet de atunci. În 1991 am urcat pentru prima dată pe scena Operei de Stat din Viena, iar în 1997 am dobândit şi cetăţenia austriacă. Poate de aceea văd totul într-un context european.”, explică soprana. Chiar şi după atâţia ani, mai spune Raimondi, mi se rupe sufletul când vin acasă şi cineva îmi face cu mâna la graniţa română. Graniţele nu înseamnă doar delimitări teritoriale și economice, dar şi mentale. Adevărata putere a Uniunii Europene ar însemna să fim uniţi şi la nivelul capului”, a declarat Ildiko Raimondi pentru Jurnalul Național.
O copilărie frumoasă
Totuși artista nu își uită rădăcinile și copilăria petrecută în România și vorbește la superlativ de aceasta ca fiind cea mai frumoasă perioadă din viața ei. „Am crescut la sat, lângă graniţa româno-maghiară. Cel mai bun prieten al meu a fost preotul satului. În fiecare după-amiază mă duceam singură la casa parohială şi cântam. Tatăl meu, fiind poliţist, nu prea avea legături cu biserica. De la vârsta de doi ani cântam în grădina casei parohiale. Mama obişnuia să cânte şi m-a îndrumat pe acest drum. M-a învăţat să fiu puternică şi să nu mă tem de nimic. Profesorii şi-au dat seama repede de potenţialul meu şi s-au asigurat că voi avea parte de cele mai bune condiţii. Pe cât era posibil că eram sub dictatură. Asta nu m-a împiedicat să visez la Callas, Mozart sau la Opera de Stat din Viena”, a încheiat soprana.
Citiți principiile noastre de moderare aici!