Deşi puterea de cumpărare a scăzut simţitor în ultima perioada, vânzătorii de imobiliare ţin la preţuri. Valul deprecierii apartamentelor şi caselor pare să nu fi lovit Aradul pe atât pe cât se aşteptatu cei care încă mai speră să-şi cumpere o locuinţă. Site-urile de imobiliare afişează locuinţe şi terenuri care par a nu fi deloc afectate de lipsa de lichidităţi şi de prăbuşirea dramatică de pe pieţele internaţionale a imobiliarelor.
Comparând experizele notariale pentru anii 2007 şi 2008 cu preţurile din acest moment, se poate spune că apartamentele arădene sunt încă în top. Fie că este vorba de locuinţe nou-construite, fie că vorbim de case cu vechime, cumpărătorii sunt „îmbiaţi” cu preţuri deloc de neglijat. Spre exemplu, dacă în 2008 un apartament în zona A a Aradului cu două camere era evaluat în medie la 600-620 de euro, în acest an apartamente cu două camere se vând chiar şi 650-675 euro/metru pătrat, potrivit site-urilor de profil. Desigur există şi vârfuri în ceea ce privesc locuinţele, o agenţie imobiliară având spre vânzare o casă în centrul municipiului la un preţ ce trece lejer de un milion de euro.
Pe de altă parte nici cursul valutar nu a fost de partea cumpărătorilor, aceştia fiind nevoiţi să scoată, în lei, mult mai mulşi bani pentru aceaşi sumă în euro, decât în urmă cu doi-trei ani, ceea ce face ca practic locuinţele să „muşte” şi mai mult din buget.
În top
Două sute de mii de euro! Atât este cel mai scump apartament cu trei camere din Arad scos la vânzare pe site-ul unei agenţii imobiliare. Locuinţa, construită în 1990, este semidecomandată şi are o suprafaţă totală de 200 metri pătraţi. Apartamentul este lider în topul celor mai scumpe locuinţe scoase la vânzare pe internet de către arădeni, care se pare că nu ţin cont de criza financiară când vine vorba de vânzarea imobiliarelor.
Închirierile, mai afectate
Când vine vorba de bani lichizi şi disponibilităţi de plată, singurul sector din cadrul afacerilor cu imobiliare care pare să fie ceva mai afectat de criză este cel al închirierilor. Un motiv pentru scăderea substanţială a chiriilor din municipiu este şi dispariaţia firmelor, care în urmă cu doi-trei ani se luptau pentru un spaţiu comercial cât mai bun pe Bulevard, societăţile comerciale plătind sume exorbitande pentru câţiva metri pătraţi. Acum însă, un apartament situat ultracentral cu două camere şi o suprafaţă de circa 40 metri pătraţi se poate închiria fără probleme la 200-250 euro/lună, în funcţie de utilităţile şi dotările de care dispune. În cartiere, apartamentele cu o cameră sau garsonierele se închiriază cu aproximativ 100 de euro/lună, proprietarii fiind dispuşi să accepte şi plata în lei, nu doar în moneda europeană.
Garajele la preţuri neschimbate
Potrivit Expertizelor notariale pentru anii 2007 şi 2008, documente publicate pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară Arad, preţul unui garaj în municipiul Arad era în medie 2.500 de euro, nesuferind modificări de la un an la altul. Tot fără schimbări de preţ se vindeau şi camerele din caminele de nefamilişti, aceastea fiind evaluate la aprocimativ 6.000 euro.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!