Tendințele din sectorul imobiliar pot fi unul dintre indicatorii pricipali în ceea ce privește evoluția economică, stabilitatea și direcția puterii de cumpărare. Imobiliarele nu arată doar situația prezentului, ci sunt o perspectivă în viitorul apropiat. Prospecțiile bugetare pentru următoarea decadă se pot vedea în comportamentului cumpărătorilor și vânzătorilor din domeniul imobiliar. Fie că vorbim de chirii, vânzări sau cumpărări, toate sunt indicii privind evoluția economiei. Care este situația acum, după trei luni de pandemie, a sectorului imobiliar din Arad? Ionel Rășinar și George Șimonca sunt doi agenți imobiliari cu experiență care au răspuns celor mai arzătoare întrebări din acest sector.
Situația din ultimele 2 luni
„Până la sfârșitul lunii martie, piața a mers normal și au fost multe tranzacții. În martie au fost 884 de tranzacții în județul Arad, aproximativ la fel ca în 2019, când au fost 952 de tranzacții. Într-adevăr, în aprilie datorită inactivității, au fost doar 394 de tranzacții. Statistica personală, pe care o realizez pe case, apartamente și terenuri pe raza municipiului Arad, arată că numărul de proprietăți scoase la vânzare în martie și aprilie 2020 este similar cu cel din martie-aprilie 2019. Asta arată că în continuare sunt persoane care doresc să vândă”, a punctat Ionel Rășinar.
Minus 30% pe rezidențial
Pe de altă parte, George Șimonca vorbește despre segmentele în care se resimt deja scăderi. „Piața imobiliară e compusă din câteva segmente: rezidențial, retail, industrial și birouri (offices) și eventual partea de achiziție suprafețe agricole și forestiere. Primele semne de scădere în urma crizei pandemice apar deja în trei dintre segmente: retail – 15,1%, birouri – 6,6% și industrial – 0,7%. În ce privește segmentul rezidențial, pe perioada stării de urgență, tranzacțiile au scăzut cu 30% și datorită faptului că libertatea de mișcare a fost redusă datorită ordonanțelor militare”, explică George Șimonca.
Comparația cu 2008
Inevitabil, criza economică ce va urma ne duce cu gândul la criza din 2008. Atunci imobiliarele au fost cel mai afectat sector. La ce ar trebui să ne așteptăm acum? „Piața imobiliară, cel puțin în luna aprilie, a luat o pauză. A fost o perioadă de inactivitate pentru că majoritatea oamenilor au stat în case. Nu putem compara actuala perioadă cu criza din 2008. Atunci a fost o criză financiară, nu se mai dădeau credite decât cu dobânzi de 8-9%, acum este doar o perioadă de inactivitate. Cerere există în continuare în piață, băncile dau credite ipotecare, până în martie încă se dădeau credite Prima Casă, așteptăm să înceapă programul «O familie, o casă», dobânzile sunt acceptabile, majoritatea băncilor au păstrat aceleași norme de creditare, momentan nu avem motive de îngrijorare”, ne-a mărturisit Ionel Rășinar.
Avansul și creditele mai scumpe
Totuși, creditarea va deveni tot mai scumpă și e posibil ca această schimbare să ducă la o stopare a împrumuturilor. „Primul semnal al unei posibile scăderi a segmentului vine odată cu intenția băncilor de a majora avansul la creditele imobiliare. Băncile propun o creștere a acestui avans undeva între 25-35%. Practic și faptic creditele imobiliare se vor scumpi. În condițiile în care mulți români nu dispun de lichidități, posibilitatea de a cumpăra o proprietate va scădea mult. Mai ales că programul Prima Casa dispare”, spune George Șimonca.
Ceva mai optimist este Ionel Rășinar care mărturisește că: „Momentan nu se văd efecte negative, statistic nu există scăderi de preț. Cred că, odată cu revenirea la normal după perioada stării de urgență, va reveni și piața imobiliară la ritmul de până în luna martie. Pot să spun că, în cadrul companiei imobiliare unde lucrez, au fost înregistrate tranzacții și în aprilie și chiar și în mai. Per total, în județul Arad au fost 394 de tranzacții, din care 170 pe terenuri agricole, 87 de case, 84 de terenuri intravilane și 53 de apartamente. Personal, eu zic că acest moment este unul propice de a cumpăra, întrucât dacă e să vină o nouă criză, este de dorit să te prindă în propria locuință, decât în chirie”.
Dinamica prețurilor
La nivel de evoluție viitoare a prețurilor, momentan nu există o scădere, dar tendința probabil că într-acolo se va duce. „Greu de prognozat cum și cât va scădea piața imobiliară, dar din toamnă, posibil să vedem scăderi de la 10% până la chiar 30%. Singurul segment care nu va fi afectat, va fi cel al terenurilor agricole, ele fiind cele care asigura, în principal, hrana și furajarea animalelor”, concluzionează George Șimonca.
Credite și restanțe în luna martie
Potrivit ultimului raport în profil teritorial publicat de Banca Națională a României, în luna martie arădenii aveau credite în lei în valoare totală de 3036 milioane lei, din care 930,1 milioane lei reprezentau creditele imobiliare. Totalul restanțelor la creditele în lei însumau 96,1 milioane lei. În valută situația se prezenta după cum urmează: 1.116 milioane lei total credite, 309 milioane lei credite imobiliare, 14,4 milioane lei – restanțe.
Trimite articolul
Xce schema de prostit, mai bine in chirie temporar si cumpar cu pret mai mic in criza decat acum