Departamentul de Biologie – Ecologie – Geografie al Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii, Inginerie şi Informatică din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” va organiza, în perioada 27-28 ianuarie , conferinţa de prezentare a rezultatelor proiectului „Elaborarea strategiilor de conservare, a planurilor de monitorizare şi dezvoltare durabilă pentru SCI Defileul Mureşului Inferior”, contract nr. 79805 / 23.03.2009.
Conferinţa se va desfăşura la sediul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, cu participarea a peste 100 de persoane, specialişti în domeniul protecţiei naturii, administratori de arii protejate, reprezentanţi ai administraţiilor publice locale, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, regionale şi naţionale, din domeniul protecţiei mediului, reprezentanţi ai finanţatorului proiectului – Autoritatea de Management pentru POS Mediu.
Conferinţa se va desfăşura pe o perioadă de două zile: în prima zi se vor realiza prezentări ale studiilor de biodiversitate, prezentarea activităţilor proiectului, prezentarea Regulamentului şi Planului de management al ariilor naturale protejate preluate în custodie. În a doua zi, va avea loc o deplasare în teren, cu reprezentanţii instituţiilor cu activitate relevantă în domeniul protecţiei naturii.
Lect. univ. drd. Mihai Pascu din cadrul departamentului de Biologie –Ecologie – Geografie al Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii, Inginerie şi Informatică al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, ne-a declarat: „Se vor vizita câteva obiective mai importante de pe suprafaţa sitului Natura 2000 ce reprezintă zona ţintă a proiectului, respectiv Rezervaţia Naturală Pădurea Pojoga, Rezervaţia de Calcare de la Boiu de Sus, etc.
În perioada imediat următoare se va iniţia procedura SEA necesară pentru obţinerea avizului Ministerului Mediului şi Pădurilor pentru Planul de management al sitului ROSPA0029 Defileul Mureşului Inferior şi Dealurile Lipovei şi ariile naturale protejate conexe, aflate în custodia Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” începând cu vara anului 2010”.
În funcţia de custode al unor arii naturale protejate, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, reglementează activităţile cu potenţial impact negativ asupra speciilor şi habitatelor din zonele respective, impunând măsuri corespunzătoare pentru conservarea populaţiilor speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară. Acestor reglementări se supun şi investiţiile majore de interes naţional, precum sectorul de autostradă Lugoj-Deva, sau calea ferată de mare viteză Arad-Deva.
În acest fel, UVVG intervine în managementul durabil al resurselor naturale, asigurând totodată conservarea patrimoniului natural şi cultural al regiunii administrate.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost invitată să ia parte la Grupul de supervizare a implementării soluţiilor adecvate de diminuare şi compensare a tronsonului de autostradă Lugoj-Deva asupra habitatelor şi speciilor de importanţă comunitar.
Lect. univ. drd. Mihai Pascu a subliniat: „Grupul este coordonat de către Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin Direcţia Biodiversităţii, UVVG, iar scopul acestuia este de a implementa un sistem de management al biodiversităţii care să asigure luarea celor mai potrivite măsuri pentru conservarea biodiversităţii la realizarea tronsonului de autostradă Lugoj-Deva.
Participarea Universităţii în grupul de lucru reprezintă recunoaşterea importanţei implicării UVVG în reglementarea activităţilor cu potenţial impact negativ asupra biodiversităţii. Atingerea acestui statut a fost posibilă prin implementarea proiectului «Elaborarea strategiilor de conservare, a planurilor de monitorizare şi dezvoltare durabilă pentru SCI Defileul Mureşului Inferior», care şi-a arătat roadele”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!