Monedele virtuale au apărut în urmă cu un deceniu pe piața financiară, fiind considerate un mijloc de protecție a investițiilor dar și de speculații financiare. Dacă până acum cei care obțineau profit din tranzacțiile cu monedele virtuale nu erau taxați de stat, din acest an și acest tip de tranzacții este impozitat.
Schimbări fiscale
Codul Fiscal s-a modificat, din nou, la început de an. Deși antreprenorii și reprezentanții mediului de afaceri au transmis în repetate rânduri că ar fi nevoie de o predictibilitate fiscală și de o perioadă … de liniște în ceea ce privesc modificările necontenite la Codul Fiscal, Guvernanții au decis să aducă noi modificări. Una dintre cele mai importante face referire la impozitarea tranzacțiilor cu monede virtuale – bitcoin. Astfel a fost modificat art. 114 alin. (2) din Codul fiscal, fiind introdusă și impozitarea veniturilor din transferul de monedă virtuală.
„La articolul 114 alineatul (2), după litera l) se introduce o nouă literă, litera m), cu următorul cuprins: «m) venituri din transferul de monedă virtuală.»”. Acesta este textul care modifică reglementările fiscale pentru cei care tranzacționează bani virtuali. Executivul a mai decis că în aceste cazuri câștigul va fi determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție.
Cine poate scăpa de impozit?
Totuși, nu orice tranzacție cu profit făcută pe piața monedelor virtuale se va impozita. Codul Fiscal prevede și o derogare, în condițiile în care câștigul va fi sub nivelul a 200 lei/tranzacție și să nu depășească 600 lei, cumulat, într-un an.
Valoarea criptomonedelor
Criptomonedele sau monedele virtuale așa cum este Bitcoin, cea mai cunoscută dintre ele, au o valoare extrem de oscilantă pe piața tranzacțiilor. Chiar dacă au apărut în urmă cu aproximativ 10 ani, a fost nevoie de aproximativ 3 ani ca să fie monede acceptate pe piața tranzacțiilor. În 2013 un bitocoin valora puțin peste 100 de dolari, însă în doar 1 an a ajuns aproape de pragul de 1.000 dolari. Dar din 2014 până la sfârșitul lui 2016, bitcoin avea o valoare estimată de aproximativ 500 de dolari, fluctuațiile fiind minime. În 2017, însă, bitcoin a început să crească vertiginos pe piața tranzacțiilor, ajungând ca pe 17 decembrie 2017 o monedă virtuală să fie tranzacționată cu peste 17 mii de dolari! De atunci, însă, valoarea monedei a început să scadă, deși pe tot parcursul anului 2018 au existat fluctuații semnificative (între 5.000 și 10.000 dolari). În acest an, însă, bitocin a început în scădere, moneda fiind evaluată la aproximativ 3.5000 dolari.
Atenționări de la instituții
La începutul anului 2018, atunci când bitcoin avea o valoare de peste 15 mii de dolari, Autoritatea de Supraveghere Financiară a emis o atenționare cu privire la tranzacționarea monedelor virtuale. ASF atrăgea atenția celor care intenționează să facă astfel de „pariuri financiare” că trebuie să ia în considerare toate costurile unei asemenea investiții și că „prețurile nu sunt la fel de transparente ca și în cazul monedelor clasice”.
Rămâne de văzut cum vor evolua criptomonedele în acest an și dacă vor mai avea puterea de a reveni la valoarea din 2017. Pe piața internațională se așteaptă la o revenire a monedelor virtuale, anul 2018 fiind considerat anul în care criptomonedele s-au stabilizat și maturizat.
Mirajul îmbogățirii
Creșterea spectaculoasă a monedelor virtuale pe piața tranzacțiilor a făcut ca acestea să fie un miraj pentru cei care au dorit o îmbogățire rapidă. Însă, așa cum s-a întâmplat și cu alte investiții „de moment”, câștigurile nu au mai venit, decât pentru cei care au avut inspirația să investească atunci când bitcoin nu valora decât câteva sute de dolari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!