ARAD. Trei noi tipuri de impozite au fost introduse de la 1 februarie, acestea adresându-se unor domenii specifice de comerţ. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad a atras atenţia că noile obligaţii fiscale, reprezentând venituri la bugetul de stat, au intrat deja în vigoare şi trebuie respectate.
Energia şi gazele naturale
O primă modificare vizează introducerea impozitului pe monopolul natural din sectorul energiei electrice şi a gazului natural. „Această reglementare se aplică operatorilor de transport de energie electrică şi gaze naturale, licenţiaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi operatorilor economici distribuitori de energie electrică şi gaze naturale, titulari ai unor contracte de concesiune încheiate cu Ministerul Economiei sau cu autorităţi locale”, explică purtătorul de cuvânt al Fiscului, Călin Arusti.
Exploatări şi resurse
Al doilea tip de impozit introdus se referă la veniturile din activităţile de exploatare a resurselor naturale. Această taxare se va aplica operatorilor economici, inclusiv filialele acestora şi/sau operatorii economici aparţinând aceluiaşi grup de interes economic, care desfăşoară activităţi de exploatare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale, respectiv: activităţi de exploatare forestieră, extracţia cărbunelor superior, extracţia cărbunelui inferior, extracţia petrolului brut, extracţia minereurilor feroase, extracţia minereurilor de uraniu şi toriu, extracţia altor minereuri metalifere neferoase şi alte activităţi extractive. În această categorie de impozitare vor mai intra şi cei care au licenţe de exploatare dar a căror activitate principală nu corespunde codurilor CAEN aferente resurselor menţionate anterior.
În cel de al treilea rând, Fiscul a introdus un impozit şi asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale.
„Obligaţiile fiscale menţionate se stabilesc potrivit legislaţiei specifice care le reglementează şi se declară de către operatorii economici, lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care acestea se calculează, prin completarea şi depunerea formularului 100 – Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat. Operatorii economici care au calitatea de plătitori pentru impozitele menţionate, au de asemenea obligaţia depunerii la organul fiscal competent, a declaraţiei de menţiuni – formular 010/070, pentru includerea acestor impozite în vectorul fiscal al contribuabilului”, a mai spus Arusti.
Primul termen
Primul termen de depunere al formularului 100 – Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, pentru declararea impozitelor introduse prin actele normative mai sus invocate este data de 25 martie 2013.
„Toate cele trei impozite sunt nou introduse şi au adresabilitate clar reglementată” Călin Arusti
CITESTE SI:
Anul Nou vine cu taxe si impozite marite
Citiți principiile noastre de moderare aici!