ARAD. Proiectul privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale la nivelul municipiului Arad pentru 2015 este pregătit şi este deja afişat pe pagina de internet a Primăriei. El poate fi consultat de oricine doreşte şi până la data de 09.12.2014, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documente. Informaţii suplimentare pot fi solicitate între orele 8,00 – 18,00 la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 5. Cei interesaţi, dar care nu au acces la internet, pot solicita în scris şi pot primi copii, dar contra cost, după aceste acte.
De departe cel mai important lucru demn de menţionat este că nimic (sau aproape nimic) nu se schimbă. Nivelul taxelor şi al impozitelor datorate Primăriei Municipiului rămâne în 2015 la acelaşi nivel ca şi cel din anul acesta. Mici modificări se operează pe câteva străzi, sau cartiere mici private, care fie au fost trecute în altă zonă de impozitare a terenurilor şi a clădirilor, fie, fiind cartiere noi, au fost introduse în zona corespunzătoare dotărilor edilitare existente.
Impozitele pe clădiri, terenuri, mijloace de transport, taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, taxa pentru ocuparea domeniului public, toate au rămas la acelaşi nivel pentru majoritatea arădenilor.
Mai puţin de plată
Locuitorii de pe câteva străzi vor afla că străzile lor sunt incluse în 2015 în zone cu impozitare mai mică. Este vorba despre patru străzi din Grădişte: arh. Czigler Antoniu, Bojan Alexandru, Dimitrie Bonciu şi Cornel Minişan, care au fost trecute din zona A de impozitare în zona C.
S-a făcut, însă, şi introducerea unor străzi noi în zone de impozitare. Cele 10 străzi din cartierul Romana Residence au fost introduse în zona C, iar cele 3 străzi din Cartierul German – în zona D.
Facilităţi
Demne de menţionat sunt şi facilităţile fiscale la plata impozitului pe clădiri şi terenuri pentru persoane fizice.
Persoanele fizice care pot beneficia de prevederile prezentei hotărâri sunt în primul rând pensionarii – reducere de 50% din impozitul pe clădire şi teren datorate pentru anul fiscal în cazul în care ambii soţi sunt pensionari, cu venit mediu lunar mai mic de 350 lei / soţ, iar suprafaţa construită a imobilului să nu depăşească 70 mp, să nu aibă alte proprietăţi şi nici datorii la buget.
Persoanele care se află în situaţii excepţionale pot fi scutite la plata impozitului pe clădire şi teren.
„Situaţii excepţionale” sunt: familiile cu risc social, având statutul dosarului aprobat la Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad sau familiile cu risc socio-medical (cazuri medicale deosebite – boli incurabile sau boli care presupun tratamente având costuri ridicate care nu sunt suportate de sistemul naţional de asigurări de sănătate).
„Situaţii excepţionale”
Persoanele aflate în situaţii excepţionale pot befeficia de scutiri, dacă venitul net pe membru de familie este sub salariul minim pe economie, nu deţin alte proprietăţi (clădiri sau terenuri) în afara celei de domiciliu pentru care se solicită înlesnirea; proprietarul imobilului a achitat integral toate obligaţiile faţă de bugetul local, calculate până la data depunerii cererii de înlesnire şi cu condiţia ca pe durata derulării înlesnirii, beneficiarul să achite la scadenţă toate obligaţiile faţă de bugetul local pentru care nu beneficiază de înlesnire.
Săraci-bogaţi
Dacă persoanele cu venituri extrem de mici deţin, însă, un telefon mobil, sau un lănţişor de aur… sunt tăiaţi, potrivit legii, de pe lista celor care pot beneficia de scutiri! Nu beneficiază de acordarea facilităţilor fiscale în condiţiile stabilite de hotărâre persoanele care deţin bunurile din categoria celor enumerate mai jos: motorete, scutere, autoturisme (cu excepţia celor aparţinând invalizilor şi adaptate invalidităţii acestora, precum şi cele utilizate pentru transportul bolnavilor), rulote, autoutilitare, autocamioane de orice fel şi remorci, şalupe, bărci cu motor, iahturi, autobuze, microbuze şi alte mijloace de transport; tractoare, combine, semănători şi alte utilaje cu tracţiune mecanică; prese de ulei, mori de cereale, uruitori de cereale, aparate de dărăcit, cazane de fabricat rachiu, fierăstraie mecanice pentru lemn, alte utilaje aducătoare de venituri; tablouri, obiecte de artă, bijuterii de valoare, obiecte ornamentale din metale preţioase, obiecte de cristal şi porţelan de mare valoare, blănuri de valoare; terenuri intravilane, în afara celui aferent locuinţei de domiciliu, terenuri agricole; aparatură de telecomunicaţii modernă (telefoane mobile); dotări moderne pentru locuinţe (video interfon, sisteme de alarmă, aparate de aer condiţionat); aparatură de calcul (laptop, calculatoare electronice).
Izolare şi reabilitare
Scutire pe 7 ani de la plata impozitului primesc şi cei care au efectuat lucrări pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, dar doar în anumite condiţii. Cei care au făcut lucrări de reabilitare a faţadelor vor beneficia de scutire la taxa pe clădire timp de 5 ani, dar tot în anumite condiţii. Deţinătorii de apartamente în blocuri în care s-au realizat locuinţe la mansarda acestora, iar faţada blocului a fost reabilitată, au reducere de 50% de la plata impozitului pe clădire, timp de un an.
Alte scutiri
Se mai acordă scutiri la plata impozitului pentru clădirile utilizate pentru activităţi social- umanitare de către asociaţii, fundaţii şi culte, sau în cazul în care s-au produs calamităţi naturale.
Chiar şi amenzile
Nivelul amenzilor a rămas şi el neschimbat. Cea mai mare amendă stabilită prin proiectul aflat la transparenţă este de 6.312 lei şi se poate aplica persoanelor juridice pentru „încălcarea normelor tehnice privind tipărirea, înregistrarea, vânzarea, evidenţa şi gestionarea, după caz, a abonamentelor şi a biletelor de intrare la spectacole”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!