ARAD. Impozitul pe veniturile agricole se aplică doar din acest an, iar fermierii arădeni sunt dezorientaţi. „Fiind o noutate din acest an, impozitul pe veniturile agricole aduce tot mai mulţi contribuabili la sediile Fiscului, interesaţi de obligativitatea depunerii declaraţiei şi a condiţiilor de impozitare. De asemenea, majoritatea apelurilor telefonice sunt în legătură cu această categorie de impozit”, punctează directorul Marius Drăgănescu – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad.
Cine plăteşte impozitul?
Obligaţia de a depune declaraţia antemenţionată o au toate persoanele fizice (inclusiv cele care nu au statut de pf autorizată, intreprindere familială sau intreprindere individuală) care realizează venituri din România, din activităţi agricole – peste limitele neimpozabile prevăzute de legislaţie, pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit. Veniturile impozabile sunt cele provenite din: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
„Venitul dintr-o activitate agricolă se stabileşte pe bază de norme de venit, calculate pe unitatea de suprafaţă (ha)/cap de animal/familie de albine, iar impozitul rezultă din aplicarea cotei de 16% la aceste norme. Declaraţia nu se depune de către arendatori (persoanele fizice care deţin terenuri pe care le-au dat în arendă) ci de către arendaşi (persoanele fizice care au primit terenuri în arendă)”, a mai spus Drăgănescu.
Informaţii suplimentare se pot obşine de la compartimentele de asistenţă contribuabili din cadrul administraţiilor finanţelor publice.
CITESTE SI:
Fermieri, veniturile la vedere!
Fermieri, veniturile la vedere!
Citiți principiile noastre de moderare aici!