Acesta a construit un grânar imens şi un rezervor uriaş de apă, cu care rezista cetatea ani de zile în caz de atac. Zidurile imense ce înconjoară oraşul au o lungime de 25 de kilometri. Vizităm Medina (oraşul vechi, împrejmuit), Place el Hedim, Bab (poarta), Mansour, grajdurile regale construite pentru a putea adăposti 12.000 de cai şi a-i adăpa fără a-i scoate din locul lor. Vizităm Medressa Bou Inania, şcoala în care se studiază învăţăturile coranice.
În dimineaţa celei de-a şaptea zile pornim spre Agadir, cea mai mare staţiune turistică de pe coasta de vest a Oceanului Atlantic. Fost oraş berber, care la cutremurul din 1 martie 1960 a fost distrus în foarte mare măsură, dar s-a reconstruit de-a lungul timpului cu locaţii şi utilităţi moderne. Plaja impecabil de curată totalizează zece kilometri în lungime. Un alt loc frumos este parcul şi grădina zoologică Vallee des Oiseaux (Valea păsărilor) unde sunt numeroase specii de păsări şi animale, un grup de mufloni marocani (încrucişare între capră şi oaie). Cea mai încântătoare privelişte a oraşului ne-a fost oferită de Kasbah, cu drumul cu foarte multe serpentine de unde se poate vedea întreg portul de pescari, precum şi cel industrial, în toată splendoarea sa. Pe platoul din vârful dealului ne întâmpină proprietari de cămile lângă cămilele lor, îmbrăcaţi în mantii lungi, albastre, cu broderii pe ele, vrând a se identifica cu tuaregii, adică cu oamenii deşertului, denumire ce se potriveşte mai mult pentru algerienii din deşertul lor.
În oraşul Skhirat, aaproape de Rabat, există palatul de vară al regelui, unde în 1971 a avut loc o tentativă de asasinare a regelui Hassan al II-lea. Intrăm în Rabat prin poarta Bar er Rouah. Oprim la Palatul Regal. Cea mai frumoasă poartă a palatului este Poarta Ambasadorilor. În acest oraş s-a căsătorit actualul monarh cu prinţesa Salima Bennani. În jurul elegantei porţi amintite zărim nişte arbori pe care nu-i cunoşteam până acum, numiţi araucaria, originari din Chile. La scurtă distanţă este necropola Chellah, unde sunt îngropaţi primii trei sultani ai dinastiei merinide din secolele XIII şi XIV.
A fost un vis frumos de a vedea la faţa locului o ţară cu o populaţie berberă la originea ei, peste care la anul 705 au năvălit arabii, marginalizând populaţia autohtonă şi au domnit aici 700 de ani, văzându-le multe din realizările lor de excepţie. Am descoperit un Amroc mai frumos şi mai elegant decât mi-l închipuiam eu.
Dr. PRECUPAŞ STELIAN
MEDIC VETERINAR,
ARAD
Citiți principiile noastre de moderare aici!