Centrala Electrică de Termoficare Arad va contracta un credit în valoare de 30 de milioane de lei. Împrumutul bancar va fi folosit în exclusivitate pentru realizarea investiției „Finalizarea lucrărilor și PIF a cazanului 2 cu funcționare pe gaze naturale”.
În ceea ce privește rambursarea creditului, CET solicită ca perioada să fie de minim zece ani, banii urmând a fi înapoiați în rate lunare egale și dobândă la sold. De asemenea, conducerea centralei vrea ca în perioada de rambursare să poată efectua plăți în avans a ratelor, fără perceperea vreunui comision, și să i se permită, în cazul apariției unor situații neprevăzute, amânarea la plată a unor rate, fără costuri suplimentare.
Anunțul pentru contractarea împrumutului fiind publicat, CET așteaptă de acum ca băncile sau instituțiile financiare să-și prezinte ofertele, din care va fi aleasă cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Cel mai mult va „cântări” prețul ofertei și comisionul de rambursare în avans.
Primul venit, primul servit
Accesarea acestui credit este necesară pentru ca municipalitatea să poată începe lucrările de retehnologizare a Centralei, condiție impusă ca Aradul să primească fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Este vorba de un grant de minim 25% din aproape 49 de milioane de euro, cât este valoarea totală aprobată în Planul național de Investiții.
„Trebuie să ne mișcăm rapid, spunea primarul Gheorghe Falcă după ce forurile europene au aprobat finanțarea, pentru că acel grant se primește după principiul primul venit, primul servit”.
Administrația locală spune că datorită investițiilor ce vor fi făcute în CET, ce vor demara anul viitor, prețul de producție a energiei termice se va înjumătăți. Gigacaloria va scădea de la 32 de euro, cât e în prezent, la circa 16 euro. Primele efecte se vor simți abia în iarna 2014 – 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!