Arad – Criteriile care stau la baza dobândirii calităţii de asistent maternal profesionist (AMP) vor fi mult mai stricte, în urma aplicării unui proiect de ordonanţă elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului.
Dacă până acum putea să devină asistent maternal orice persoană cu vârsta cuprinsă între 25 şi 50 de ani, după aplicarea proiectului doar persoanele care au cel puţin 18 ani mai mult decât copilul pot dobândi calitatea de AMP. „În conformitate cu actualele condiţii, un asistent maternal trebuie să aibă studiile liceale absolvite, cu diplomă şi să deţină o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă. Foarte important este şi acordul întregii familii cu care locuieşte asistentul maternal, fără de aceasta ne fiind posibilă acordarea calităţii de AMP”, ne-a informat dr. Edita Iuhasz, director general al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad.
Peste o sută
În judeţul nostru există în acest moment 119 asistenţi maternali, dintre care 82 cu vârsta cuprinsă între 26 şi 50 de ani şi 37 de asistenţi maternaţi cu vârsta peste 50 de ani. Dr. Edita Iuhasz ne-a mai spus că în acest an au fost depuse opt cereri de evaluare a capacităţii de a deveni asistent maternal profesionist. Cât despre pregătirea asistenţilor, directorul D.G.A.S.P.C. Arad a precizat: „acesta este o persoană pregătită special pentru creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor pe care îi primeşte în plasament, la domiciliul său”.
În societate
Un alt criteriu care stă la baza acordării acestei calităţi este comportamentul în societate. „Trebuie să se ştie foarte clar, că fiecărui solicitant i se va întocmi un profil psihologic pentru a ne asigură că respectiva persoană poate să educe şi să crească un copil”, a mai spus Iuhasz.
Casetă: Cine nu poate deveni AMP?
- persoana care a suferit o condamnare prin hotărâre judecatorească definitivă, pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni
– părintele decăzut din drepturile părinteşti sau a cărui copil a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească definitivă
– persoana care suferă de boli cornice transmisibile
– persoana care este rudă până la gradul IV cu copilul.
A.P.
Trimite articolul
XSunt de acord cu aceste reguli,mai putin cu faptul ca trebuie sa ai liceul pentru a iubii si ingriji un copil mi se pare deplasat.Cred ca conteaza mai mult sufletul si dragostea cand iti asumi aceasta responsabilitate.
Sunt o persoana care ar dori din tot sufletul sa ofere dragoste si grija acelor micuti lipsiti de asa ceva.
Dar nu am studiile necesare.Deci din start nu am nici-o sansa