ARAD. Un raport recent Eurostat arată că România se menţine pe locul întâi în Uniunea Europeană la capitolul mamelor minore. Aproape 45% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani în 2020 (anul pentru care datele sunt cele mai recente) sunt din ţara noastră. Mai precis, din 1.645 de fete cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani devenite mame, 731 sunt românce.
În total, 30% din mamele care au sub 18 ani în UE provin din România. Dacă facem o comparaţie cu raportul Eurostat pentru anul 2019, observăm că situaţia s-a înrăutăţit la nivel naţional, pentru că atunci 23% dintre tinerele sub 18 ani care au născut pe bătrânul continent erau din ţara noastră.
Situaţia în Arad
Spitalul Judeţean şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) au un protocol, în baza căruia toate cazurile ajung să fie monitorizate de specialişti. Cele două instituţii ne-au oferit date pentru 2021 şi parţial pentru 2022. Astfel, din 2.411 copii veniţi pe lume în 2021 la Secţia Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, 41 sunt ai unor mame minore. Cea mai tânără are doar 13 ani şi nu şi-a abandonat copilul.
În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2022, din 725 de copii născuţi, 12 sunt ai unor mame minore. DGASPC ne-a transmis că în această perioadă nicio mamă minoră nu şi-a abandonat copilul.
Mergem spre bine
Dacă la nivel naţional stăm mai rău faţă de anii anteriori, în judeţ situaţia s-a îmbunătăţit. De exemplu, în 2020, din 2.619 de copii aduşi pe lume la Spitalul Judeţean, 89 erau născuţi de mame minore, cea mai tânără având tot 13 ani. În anul 2019, 92 de copii s-au născut din mame minore, din cele 2.424 de naşteri înregistrate la acelaşi spital. Asta înseamnă că în 2019 şi 2020 erau înregistrate de două ori mai multe mame minore în Arad.
În toţi cei trei ani, în majoritatea cazurilor, mamele adolescente au avut între 15 şi 17 ani.
Sprijin
Reprezentanţii DGASPC Arad ne-au informat că toate mamele minore au primit consiliere și au fişe de evaluare. Pe tot parcursul anului 2021, s-au derulat campanii de prevenire privind apariția sarcinilor în comunitățile marginalizate, mai ales în cazul tinerilor care nu au mijloace de întreţinere şi sunt predispuşi să-şi abandoneze copiii. S-au deplasat în județ echipe care desfăşoară acţiuni de educare contraceptivă și planning familial, formate din asistenți sociali și psihologi.
Trimite articolul
XCam repede pentru o astfel de statistică…mai sunt 7 luni din anul 2022
Și tatii? Câți și-au abandonat copilul făcut cu o minora, că mă gândesc că dacă au putut fi niste infractori nenorociți și să abuzeze minore sunt suficient de bărbați să își crească și copiii, nu?