ARAD. În fiecare an, 10 februarie reprezintă o zi marcantă pentru întreaga lume academică. Elogiem un om politic român, ministru şi membru de onoare al Academiei Române. Este vorba despre Vasile Goldiș, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc 88 de ani. Iar Universitatea arădeană care îi poartă numele a omagiat această zi aşa cum se cuvine. Manifestările au început cu o slujbă de pomenire în Biserica de lemn din cadrul Campusului Universitar UVVG şi au continuat cu depuneri de coroane de flori la Cimitirul Eternitatea, acolo unde „părintele patriei” îşi doarme somnul de veci.
Personalitate exemplară care a marcat o epocă, impunându-se ca unul din Corifeii Marii Uniri, Vasile Goldiș (1862-1934) este părintele spiritual al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Întreaga sa viaţă a militat pentru un ideal, unitatea naţională a tuturor românilor. Din scrierile vremii, ne aducem aminte că „pe 12 februarie 1934, la două zile de la momentul trecerii spre cele sfinte, într-o atmosferă gravă, tăcută şi plină de compasiune, zeci de mii de arădeni l-au condus pe cel mai de seamă contemporan al lor, pe ultimul drum, spre Cimitirul Eternitatea, acolo unde astăzi se regăsesc reuniţi, odihnindu-se veşnic, într-un triunghi al renaşterii naţionale: Vasile Goldiş, Ştefan Cicio-Pop şi Ioan Suciu, corifeii Marii Uniri. Iar ziua înmormântării lui Vasile Goldiş a fost declarată zi de doliu naţional pe întreg teritoriul României întregite, Românie pe care a iubit-o atât de mult”
A devenit o tradiţie a ultimilor ani ca Luna Culturii la UVVG să se încheie pe 10 februarie, prin manifestări dedicate celui care a fost considerat fondatorul ideologiei Marii Uniri, fiindcă la Arad s-a plămădit ideea Unirii. „Să jurăm credinţă, de aici înainte, numai naţiunii române, dar tot atunci să jurăm credinţă şi civilizaţiunei umane. Câtă vreme vom păstra aceste credinţi, neamul nostru va trăi, se va întări, şi fericiţi vor fi urmaşii noştri până la sfârşitul veacurilor“ – spunea Vasile Goldiş în discursul său la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1918.
„Vasile Goldiş este un simbol naţional, local, dar şi al Universităţii noastre. Îi purtăm numele cu cinste şi demnitate şi îl evocăm de peste trei decenii. Noi, comunitatea academică a Universității de Vest „Vasile Goldiș”, cadre didactice și studenți, ducem mai departe idealurile părintelui nostru spiritual şi îl omagiem pe cel care a fost numit de Octavian Goga „părintele naţiunii române”, convinși fiind că generațiile care se pregătesc pentru a deveni specialişti în diferite domenii de activitate, nu vor uita niciodată sacrificiul pe care corifeul Vasile Goldiş l-a făcut pentru realizarea acestui important act pentru poporul român, Marea Unire” – spune prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Trimite articolul
XAsta da!
masca nu distantare nu, ce se intampla ?
,,părintele patriei”!?
Corifeii marii uniri….ne au dat pe mana fanariotilor pusi pe jaf si capatuire prin jaf si talharii. Mare unire ,o MARE TEAPA INTRUN COOR DE FRAIER, FRAIERUL FIIND ROMANII DIN ARDEAL