Nu vă mai lăsaţi copiii la şcoală cu telefoane mobile! Aceasta pare a fi concluzia care se poate trage în urma prezentării unei analize a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad privind „Evoluţia şi tendinţele fenomenului infracţional înregistrat în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar şi în zonele adiacente acestora în anul şcolar 2015-2016 comparativ cu anul de învăţământ 2014-2015”.
Pe scurt, în această analiză se vorbeşte de infracţiunile care au loc în şcoli, tipul de infracţiuni şi cine sunt infractorii. De altfel, majoritatea infracţiunilor la care facem referire în acest material au loc în şcoli. Trebuie menţionat din start că cele mai multe infracţiuni care au loc în unităţile de învăţământ din Arad sunt cele de furt de telefoane mobile. Numeroşi elevi arădeni rămân fără gadgeturile de sute de euro în timpul pe care-l petrec la şcoală. Totuşi, potrivit IPJ Arad, în anul şcolar 2015-2016 au scăzut faptele de furt, dar au crescut bătăile în şcoli.
Conform analizei, cele mai multe infracţiuni comise în anul şcolar 2015-2016 sunt cele de furt – 15 fapte (-11 faţă de perioada similară a anului şcolar precedent), loviri sau alte violenţe – 15 fapte (+4 faţă de perioada similară a anului şcolar precedent) şi alte genuri de infracţiuni – 0 (-4 faţă de perioada similară a anului trecut). Din totalul infracţiunilor comise în anul şcolar 2015-2016, un număr de 24 s-au comis în mediul urban şi 6 în mediul rural, faţă de anul precedent când s-au comis 40 de fapte în mediul urban şi o faptă în mediul rural.
Victime şi infractori
În anul şcolar 2015-2016, în unităţile de învăţământ, cât şi în zona adiacentă acestora, au fost comise 30 de infracţiuni. Dintre acestea 14 au avut loc în incinta şcolilor, 14 în incinta liceelor, 1 în zona adiacentă şcolilor şi 1 în zona adiacentă liceelor. În anul şcolar 2014-2015 au avut loc cuu 11 infracţiuni mai mult, mai exact 41 de infracţiuni: 9 produse în şcoli, 31 în licee şi 1 în zona adiacentă liceelor.
Cine sunt infractorii şi cine sunt victimele furturilor şi agresiunilor care au loc în şcoli? Potrivit analizei Poliţiei, în cazul a 17 infracţiuni au fost identificaţi autorii: 12 autori au fost chiar elevi, în timp ce ceilalţi autori – 5 la număr – s-au încadrat în altă categorie. Victimele au fost: 13 elevi, 3 profesori şi o persoană din altă categorii. Concluzia rapidă care ar putea fi trasă este că elevii fură de la elevi!
Cauzele infracţiunilor
De ce se fură în şcolile arădene? De ce se comit agresiuni? De ce autorii infracţiunilor sunt, în majoritatea cazurilor, elevii? Ei bine, analiza întocmită de IPJ Arad precizează că, în primul rând, lipsa de supraveghere sau supravegherea superficială a elevilor de către cadrele didactice este unul dintre factorii favorizanţi ai fenomenului infracţional. În analiza Poliţiei mai sunt enumerate, ca şi cauze: „lipsa unei legături permanente între familie şi unităţile şcolare, din cauza faptului că părinţii, care au un rol important în educarea şi supravegherea elevilor, nu se implică corespunzător; lipsa unor măsuri eficiente de pază şi control acces la unităţile de învăţământ conform legii 333/2003, precum şi pregătirea precară a agenţilor de pază; neasigurarea condiţiilor pentru păstrarea bunurilor ce aparţin elevilor pe timpul pauzelor sau pe timpul unor activităţi ce se desfăşoară în alte locaţii decât sala de curs şi permisivitatea cu privire la deţinerea şi folosirea telefoanelor mobile pe perioada participării la cursuri, ţinând cont că majoritatea furturilor sesizate sunt de telefoane mobile”.
Cine răspunde de şcoli?
La nivelul judeţului Arad există un număr de 456 de unităţi de învăţământ preuniversitar din care 246 de grădiniţe, 169 de şcoli generale şi 41 de licee, colegii, şcoli profesionale. Cele 210 şcoli generale şi licee au fost repartizate astfel: 18 unităţi de învăţământ sunt în competenţa Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (12 în municipiul Arad şi 6 în judeţ, respectiv în oraşele Chişineu-Criş, Ineu, Lipova, Pecica şi Sebiş), 2 unităţi de învăţământ din municipiu sunt în competenţa Poliţiei Locale Arad, 190 unităţi de învăţământ sunt asigurate de Poliţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!