O gigacalorie la jumătate de preţ faţă de cât este acum. Acesta e visul oricărui arădean care este legat la sistemul centralizat de încălzire al oraşului. Acesta pare a fi şi scopul final al unui proiect care se află acum pe masa de vot a aleşilor şi care a fost ieri prezentat de către citymanagerul Claudia Macra. Proiectul face parte dintr-o strategia de dezvoltare energetică pe care Primăria Arad şi-a propus să o dezvolte în următorii ani.
În studiul privind oportunitatea unei investiţii noi la CET Arad pe Lignit pentru retehnologizarea sursei de producere a energiei termice în Municipiul Arad, pe care aleşii sunt puşi să îl voteze, se face referire la cele mai importante investiţii care trebuie făcute în centrală pentru ca aceasta să producă energie ieftină şi să elimine pierderile.
Ok de la Ministerul Economiei
„Am făcut mai multe studii pentru CET şi am încercat să adunăm bani de unde putem pentru a retehnologiza centrala şi a obţine rezultatele scontate. Prin acest studiu sunt identificate mai multe investiţii noi ce trebuie făcute în centrală.
Vestea cea bună este că aceste investiţii au fost deja însuşite de Ministerul Economiei, care a confirmat, pe 10 mai, printr-o adresă, că aceste investiţii sunt viabile şi sunt incluse în planul naţional de investiţii, care încearcă obţinerea de fonduri europene printr-o directivă care finanţează minimum 20-25% din valoarea lor”, a precizat Claudia Macra.
Investiţiile la care se gândeşte Primăria să le realizeze pentru bunul mers al CET Lignit se cifrează în jurul sumei de 50 de milioane de euro şi ar urma, la final, să asigure continuitatea furnizării energiei termice, reducerea emisiilor de CO2, creşterea eficienţei energetice a centralei şi reducerea preţului gigacaloriei la jumătate din preţul practicat în prezent. Potrivit celor indicate de citymanager, gigacaloria ar ajunge să coste, după realizarea tuturor acestor investiţii, 16 euro.
Ministerul Economiei, care a aprobat, potrivit celor spuse de reprezentanţii Municipalităţii, cererea arădeană de finanţare a acestor investiţii, ar urma să suporte doar o parte din sumele necesare acestei retehnologizări. Pentru cealaltă parte din bani, Primăria îşi pune mari speranţe în fondurile guvernului elveţian, bătălia pentru sumele puse la bătaie de acesta dându-se între patru municipalităţi din România.
Investiţiile ţintă
Planurile Municipalităţii pentru CET vizează finalizarea cazanului 2, pentru care ar fi nevoie de 8 milioane de euro, construirea unei turbine de gaz, pentru care se caută 41 milioane de euro, închiderea depozitului de zgură de la CET, care ar înghiţi alte 1,6 milioane de euro şi realizarea unui acumulator de căldură. Pentru toate, Primăria şi-a făcut un necesar de fonduri care se ridică la 50 de milioane de euro.
2 ani
Reprezentanţii Municipalităţii cred că, dacă ar fi identificaţi banii necesari acestor noi investiţii, lucrările de retehnologizare ar dura doi ani. Ceea ce înseamnă, pentru arădenii de rând, încă doi ani în care gigacaloria va fi tot la preţul exorbitant de acum.
Dacă cu gigacaloria Primăria Arad nu se poate mândri defel, şi o va putea face doar în viitorul mai îndepărtat, când vine vorba de punctele termice, mai marii instituţiei susţin că din 43 de puncte termice doar 6 au rămas nemodernizate, procentul de renovare fiind de 85%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!