Vor să o transforme într-un simbol al spiritualităţii româneşti, dar şi al Marii Uniri. Aşa că şi-au propus să dea o mână de ajutor pentru ca, pe 1 decembrie 2018, Catedrala Nouă din Arad să fie finalizată în totalitate. Ca atare, au format un grup de iniţiativă care vrea să strângă bani pentru ca lucrările interioare ale lăcaşului de cult să fie finalizate până atunci. Este vorba de „Grupul de iniţiativă organizat pentru încheierea lucrărilor Catedralei”.
Care este prima „mişcare” a acestui grup? O declaraţie de intenţie pentru ca toţi că cunoască care sunt dorinţele grupului şi să întindă o mână de ajutor la realizarea lor. „Evenimentul istoric cel mai măreţ la care înaintaşii noştri au luat parte a fost înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Ca omagiu adus acestui eveniment, a veacurilor de credinţă ortodoxă, a populaţiei sedentare din aceasta străveche vatră românească şi ca o garanţie a păstrării credinţei în prezent şi pentru viitor, s-a ridicat prin strădania slujitorilor bisericii credincioşilor acest impunător monument, care este noua Catedrală Ortodoxă”, se arată în debutul documentului grupului de iniţiativă.
Despre vise
După o trecere prin revistă a eforturilor făcute pentru ridicarea catedralei, a greutăţilor prin care a trecut credinţa şi credincioşii ortodocşi, dar şi a elementele creştine timpurii descoperite la Arad-Vladimirescu, Lipova-Şoimoş, Pecica, Zăbrani, Chişineu-Criş, care au atestat o viaţă religioasă intensă, liderii grupului vorbesc despre Unirea cea Mare de la 1 Decembrie 1918 care „ne-a dat avânt să năzuim mai mult, să fim şi prin fapte pământeşti la înălţimea spiritualităţii noastre”.
Despre realităţi
Tot în scrisoarea de intenţie se arată că „Episcopul de Arad, Ioan I. Papp, a patronat ca preşedinte Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia şi a gândit împreună cu Vasile Goldiş la construirea la Arad a unei impunătoare Catedrale, care să se constituie şi într-un măreţ monument al celor care, porniţi din Arad, au înfăptuit România Mare. Între cele două războaie mondiale s-au iniţiat demersuri pentru împlinirea acestei aspiraţii a credincioşilor, au început să se strângă fondurile necesare, dar izbucnirea celui de-al doilea război mondial a lăsat totul în stadiul de proiect. A venit apoi puterea bolşevică, care a impus statul ateu, oprind orice demers în acest sens”.
Despre prezent
După istoria dorinţelor de ridicare a Noii Catedrale, reprezentanţii grupului mai precizează doar faptul că „astăzi, după Revoluţie, prin strădania binecuvântată a slujitorilor bisericii, a aportului adus de credincioşi, s-a ridicat Catedrala Ortodoxă din Arad şi s-au împlinit năzuinţele românilor. Mai ne trebuie încă un efort pentru încheierea picturii sfintelor icoane din interior astfel ca, la sfârşitul anului 2017, Catedrala să fie gata să întâmpine 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”.
Despre sponsori
Intenţia grupului se regăseşte clar în finalul scrisorii: „Prin contribuţia noastră la încheierea tuturor lucrărilor Catedralei, putem cinsti jertfa înaintaşilor, a slujitorilor bisericii şi a credincioşilor care au păstrat peste veacuri nealterată credinţa lor. Să le fim demni urmaşi şi să lăsăm şi noi moştenire celor ce vin acest măreţ monument pentru conservarea nealterată a credinţei noastre strămoşeşti”.
Pe scurt, grupul speră să adune pentru lăcaşul de cult de la Podgoria sponsorizări astfel încât să existe suficiente fonduri pentru ca Noua Catedrală să fie gata cel târziu în 2018 şi să fie inaugurată pe 1 Decembrie 2018, un moment care să îmbine două realizări arădene: unirea şi celebrarea credinţei.
Strângere de fonduri
Livius Ioja, unul dintre iniţiatorii acestui grup, spune că nu exclud organizarea de concerte sau alte evenimente pentru strângerea de fonduri pentru biserica de la Podgoria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!