Arad. O poezie. Un documentar despre incredibilul posibil, despre cum e să trăiești ignorat de toți în America, în timp ce ești divinizat, fără să ştii, în Africa de Sud, despre Sixto Rodriguez și povestea sa nemaipomenită. Un documentar pe care, dacă nu l-ai văzut până acum, sigur îţi va marca modul în care vei privi de acum încolo documentarele, iar dacă l-ai văzut tot te va ține, iar şi iar, țintuit pe scaun, doar pentru a-i urmări a ț-șpea mia oară poezia din spatele fiecărei imagini, fiecărui fragment, fiecărui vers, te va face să îngheți și să te topești de zeci de ori în cele 86 de minute de proiecţie.
Cu Sixto Rodriguez şi al său Sugar Man (premiul Oscar pentru cel mai bun film documentar) a început fARAD, ediţia cu numărul 9, un festival ignorat niţel de oficalităţi: edilul local, un obişnuit al deschiderilor oficiale a lipsit, ca de altfel şi Dimitris Kerkinos, directorul artistic al festivalului fARAD, dar şi selecţionarul care a stat în spatele festivalului de 9 ani, Mihai Chirilov, ultimii doi prezenţi la alte două festivaluri organizate tot de ei acum.
Curatorul și programatorul Dimitris Kerkinos este implicat în organizarea unui festival de film documentar în Salonic, în timp ce Mihai Chirilov este prezent la Constanţa, acolo unde în aceste zile se organizează TIFF. Dacă oficialităţile au decis că pot fi cu toate reprezentate de Dana Andreica, directorului Centrului Municipal de Cultură Arad, susţinătorul financiar al fARAD, echipa festivalului va ajunge, rând pe rând, la Arad.
Nu a lipsit însă de la deschidere Corina Şuteu, inima festivalului, care a dat greutate şi ediţiei din acest an, explicând înainte de toate tema alesă – documentarul de investigaţie şi titlu „Caută şi vei găsi”. „De ce ne-am oprit asupra acestei teme? Pentru că ni s-a părut că, într-un anumit fel, pandemia și toate evenimentele globale din ultimii ani ne-au obligat, ne-au forțat la introspecție, la anchetă interioară. Așa încât, până la urmă, «Caută și vei găsi», e despre caută în exterior și vei găsi, caută în interior și vei găsi. Investigația, la fel ca și libertatea, au fost două cuvinte cheie care ne-au fost revelate de ultimii ani”, a punctat Corina Șuteu.
Fostul ministru al culturii, Corina Șuteu a indicat şi cele 10 filme care pot fi văzute la Arad în cadrul festivalului (al 11-lea poate fi văzut doar la Timişoara, fARAD-ul extinzându-se cu două proiecţii şi aici), insistând pe două filme de anchetă – „Cârtița” și „Pentru un pumn de cartofi prăjiți”, dar şi pe un film despre aselenizare, pe care l-a recomandat cinefililor, şi oprindu-se desigur la proiecţia aniversară (zece ani de la lansare) aleasă pentru deschiderea festivalului: „Searching for Sugar man”. Președintele festivalului FARAD s-a arătat încântat de publicul din sala Cinematografului Arta, numeros şi extrem de divers, mai ales în condiţiile în care a precizat că nu au fost trimite invitații speciale, publicul fiind format din cinefili de toate vârstele, de la tineri la vârstnici.
Ce vor putea să mai vadă iubitorii de filme documentare în aceste zile de festival, un festival care „bring back all the colors to my dreams”?
Joi, 8 septembrie, de la ora 19, la Cinema Arta, va fi proiectată pelicula „Cu fața spre soare”, în premieră în România.
fARAD continuă în forță vineri, 9 septembrie, cu documentarul „Channel 54”, care va fi proiectat de la ora 18. O oră mai târziu, începe filmul documentar „Groapa numărul 2”, proiecția fiind urmată de o discuție cu regizorul Ognjen Gavonic. Maratonul filmelor documentare începe cu adevărat sâmbătă, 10 septembrie. De la ora 17, începe filmul „Trei minute – o prelungire”, urmând ca la ora 18:30 să înceapă proiecția peliculei „Nelly & Nadine”. Ambele filme vor fi proiectate în premieră națională, iar cel de-al doilea va fi urmat de o discuție cu regizorul Magnus Gretten. De la ora 21, tot sâmbătă, va fi proiectat documentarul „Pentru un pumn de cartofi prăjiți”. Seara se încheie la Cafeneaua Literară Joy’s din Piața Avram Iancu, unde va avea loc party-ul de închidere a festivalului.
Dar după party, fARAD va continua și duminică, când la ora 15 va fi proiectat, în premieră națională, documentarul „Direct pe video”. De la 17 va avea loc o premieră internațională – proiecția documentarului „Copacul meu”, în regia lui Jason Sherman. Ultima proiecție a ediției 2022 a festivalului fARAD este programată duminică, la ora 19:30: atunci cinefilii vor putea urmări documentarul „Cârtița”.
Extensia timișoreană
Așa cum am precizat deja, fARAD a venit în acest an și cu o extensie timișoreană a festivalului. În parteneriat cu Institutul Cultural Francez din orașul de pe Bega, fARAD a intrat și în Timișoara cu peliculele „The Neighbours”, în regia lui Ruth Zylberman – în premieră națională, respectiv „Pentru un pumn de cartofi prăjiți” (primul proiectat miercuri, 7 septembrie, cel de al doilea vineri, 9 septembrie, de la ora 20:30).
O insulă
Un alt eveniment conex fARAD este Salonul Insula 42 – În focus: Documentarul de investigație. Salonul se va desfășura online, pe paginile de Facebook fARAD și Insula 42, sâmbătă, de la ora 12.
Accesul la toate proiecțiile este gratuit, în limita locurilor disponibile, proiecțiile de la Arad având loc toate la Cinema Arta, pe strada Vasile Alecsandri, numărul 2.
Citiți principiile noastre de moderare aici!