„Cine sunt eu și cine este Dumnezeu – dialoguri interreligioase” este o carte inedită în peisajul literaturii ecleziastice și a fost lansată în această toamnă în orașul Arad, având ca autor pe profesoara Voichița Tulcan Macovei. Spunem inedită pentru că nu cunoaștem ca un arădean să se fi încumetat să elaboreze o lucrare care să abordeze istoria comparată a religiilor din perspectivă teologică. Este o încercare care a necesitat mult curaj, spunem noi, întrebându-ne ce a determinat-o pe autoare să abordeze o temă la care nu se încumetă teologii consacrați. Și tot domnia sa ne dă răspunsul în pagina de gardă unde spune următoarele: „Aș dori ca această carte să fie o fereastră pentru toți oamenii care sunt în căutarea lui Dumnezeu Creatorul”. Profesoara de limba română Voichița Tulcan Macovei l-a căutat și îl caută pe Dumnezeu, motiv pentru care a citit Scripturile și mai mult a urmat cursurile facultății de Teologie Ortodoxă din Arad unde a obținut și masteratul în 2009. Dar experiența apropierii de Dumnezeu și cunoștințele dobândite au determinat-o să facă și pasul următor împărtășind semenilor din prea plinul credinței sale, urmărind aducerea cititorilor pe calea adevărată spre dobândirea vieții veșnice.
Pentru a-și atinge scopul Voichița Tulcan Macovei imaginează o discuție-dialog între patru învățați, aparținând celor patru mari religii ale lumii contemporane: Creștinismul, Mozaismul (Iudaismul), Islamismul și Hinduismul. „Dialogul celor patru prieteni” (Suresha-hindus; Cristian-creștin; Asher-iudeu și Husayn-musulman) este imaginat de autoare desfășurându-se timp de șapte zile la Meghido (Localitate Biblică din nordul Israelului) în anul 2040. Fiecare zi de discuții cuprinde o mare temă. 1. De ce tindem spre absolut ? Sub ce chip ne putem preînchipui Absolutul ? 2. Cum îl definim pe Dumnezeu ca Absolut ? Ce calități are El și dacă îl putem cunoaște ? 3. Cine este omul ? Duhul și sufletul. Persoana umană și prezența lui Dumnezeu. Trinitatea lui Dumnezeu. Duhul Sfânt . Logosul (Cuvântul lui Dumnezeu). Harul Divin. 4. Care este locul omului în istorie ? Există un început și un sfârșit al istoriei ? 5 Există o relație între Dumnezeu și om manifestată în istorie ? 6 Cum definim lumea în care trăim și cum se raportează ea la Dumnezeu ? 7 Va fi o altă lume (omenire) înafară de aceasta ? Sunt șapte capitole și mai multe întrebări la care cei patru răspund având ca argument suprem, fiecare, Scripturile sale din care se citează consistent, în așa fel încât cartea devine una expozitivă, cititorul neavizat putând cunoaște caracteristicile esențiale ale fiecărei religii. Vechiul Testament, Noul Testament, Coranul, Bagavat Gita și Upanișadele sunt bine cunoscute și mai ales înțelese de autoare (Cei patru) care face și trimiteri în text sau la subsol, la sursele folosite. Din acest punct de vedere Voichița Tulcan Macovei depășește cadrul unui dialog (masă rotundă) textul capătând accente de cercetare științifică. De fapt, fiecare din cei patru se adresează nu atât celorlalți interlocutori ci cititorului nevăzut la care trebuie să ajungă „Cuvântul Adevărului”.
Autoarea nu se poate totuși detașa de condiția sa de credincioasă aparținând Bisericii Creștine Ortodoxe Române, Cristian dominându-și partenerii de dialog, folosind din abundență citatele din Evanghelii, introducând în argumentație și teologi români (Calciu Dimitreasa, Stăniloaie, Wurmbrandt, etc.), dovadă că aici se simte cel mai în largul ei. Se fac și multe referiri la starea lumii contemporane, la adevărurile dezvăluite de știință, ceea ce sună straniu uneori, dar dacă urmărești sursa de informații realizezi că „teologii” au utilizat din plin… internetul ! Dar referirile la cuceririle științifice se opresc la anul 2015, deși dialogul, cum am spus, se desfășoară în 2040, dovadă că autoarea nu vrea să riște nimic din acest punct de vedere, esențială părându-i-se perspectiva enunțată de textele sfinte.
Cartea este bine scrisă din perspectivă literară, dialogurile sunt antrenante și fluente, limba română găsindu-și în autoare o bună gazdă. Cititorul este pus, deasemenea, să gândească, să reflecteze la cele auzite, de aceea cartea nu poate fi parcursă dintr-o dată, întrebările pe care le pune autoarea generând alte nenumărate întrebări chiar dacă uneori afirmațiile „teologilor” sunt sentențioase. Profesoara Voichița Tulcan Macovei lasă în mod subtil „interlocutorului” ei posibilitatea de reflecție personală și de căutare proprie a răspunsului la întrebările puse. În orice caz lectura acestei cărți îmbogățește cunoaștere cititorului, întărește convingerea credincioșilor creștini și îndeamnă la cugetare pe cei care încă mai ezită.
Profesor şi scriitor
Voichița Tulcan Macovei este profesoară de limba română, cu preocupări constante și profunde privind căutarea și înțelegerea Dumnezeirii. În acest scop a urmat și cursurile facultății de Teologie din Arad, obținând masteratul în 2009. A publicat: Cum am ajuns să-l cunosc pe Dumnezeu, Codul lui Da Vinci – romanul antibiblic, Meditații asupra credinței, Destine în căutarea adevărului, vol I – roman religios.
Citiți principiile noastre de moderare aici!