Imediat după Revoluția de la 1989, sub mirajul libertăți de exprimare, au urmat ani de zile în care facultățile, fie de stat, fie private au scos generații întregi de doctori, farmaciști, ingineri, avocați, chiar, ba chiar doctoranzi în aceste domenii care însă mai apoi, fie au părăsit țara, fie au ajuns să lucreze ca și vânzători, barmani ori ospătari sau pe vase de croazieră. Este de la sine înțeles căci fără oameni care să aibă o meserie în mână, nu doar o facultate sau două terminate, economia nu funcționează. Un exemplu bun și o mână întinsă tinerilor elevi este dat de Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, prin directorul Michaela Borza, care propune elevilor din cadrul școlii profesionale un program inedit realizat printr-un parteneriat cu societatea Astra Rail Industries. Elevii vor desfășura orele de practică în incinta companiei pentru două clase de meserii: Sudor si Operator CNC și vor fi plătiți.
Practică pe pâine
21 elevi din clasa de sudori și 10 elevi din clasa de operatori CNC din cadrul colegiului amintit vor desfășura practica în fabrica Astra Rail Industries SRL. Practica are o durată de cinci săptămâni, a câte șase ore pe zi, cinci zile lucrătoare pe săptămână, însumând în total 144 de ore aferente perioadei de practică necesară la sfârșitul anului I de școală profesională. Dacă în anul I elevii fac 20% din timp practică (252 ore de practică atât la școală, cât și în fabrică), în anii următori procentul acesteia va urca exponențial după cum urmează: 60% (782 ore) în anul II și 72% (930 ore) în anul III. Elevii încheie un contract de practică cu școala prin care vor primii 200 lei de la stat, respectiv 200 lei de la angajator pentru primul an, 250 lei pentru anul II și 250 lei pentru anul III și cel mai important, vor învăța o meserie. „Această perioadă de practică are ca scop familiarizarea elevilor cu uneltele și mașinile moderne folosite în secțiile fabricii, precum și să se coreleze teoria învățată în primul an de studiu cu realitatea din producție. Elevii vor învăța cum se folosesc uneltele și mașinile, cum arată acestea și în ce etape de producție se folosesc”, a declarat Micahela Borza, directorul Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu” din Arad.
Pot deveni și ingineri
„Îi așteptăm pe toți absolvenții de clasa a 8-a care doresc să învețe o meserie de viitor care va aduce atât satisfacții de ordin profesional, cat și financiar. În ceea ce privește viitorul acestor elevi, Astra Rail Industries îi încurajează să își continue studiile în meseriile menționate pentru a obține diploma de inginer. Compania este flexibilă cu privire la alocarea adecvată a timpului pentru companie, precum și pentru studiu. Firma susține persoanele calificate care sunt adevărați specialiști în domeniul lor și aduc astfel un plus de valoare binevenită în producția noastră. Desigur ne-am dori ca un procent de 100% din tinerii care fac practica la noi să și rămână în cadrul companiei, dar așteptările sunt undeva la 50%”, a declarat Bernd Böse, CEO Astra Rail Industries.
Citiți principiile noastre de moderare aici!