Arad. Un proiect de 2.002.433 euro şi-a scris ultima pagină vineri, la conferinţa de închidere a acestuia. A fost vorba de un proiect în care maghiarii de la Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Szeged (ATI-VIZIG) – Ungaria au fost liderii de proiect, în timp ce ANIF Arad şi Timiş au venit ca parteneri. Şi a meritat pentru că s-au făcut în judeţele noastre 43 de măsurători geodezice, s-au reabilitat şi modernizat 6 cantoane, au fost modernizate patru stăvilare (din şase cât erau incluse în proiect), o subtraversare, s-au achiziţionat două laptopuri, două multifuncţionale, două polptere, şase motocositoare, şase truse de scule şi un tractor pentru curăţat iarba pe canale. Nu s-a realizat tot ce s-a propus, ci doar undeva pe la 70% din proiect, cu toate că partea maghiară a reuşit să finalizeze partea sa de proiect în totalitate. Dar arădenii, prin vocea directorului Gheorghe Pele, au arătat şi motivele pentru care proiectul nu s-a putut finaliza în proporţie de 100%.
Problemele
A fost vorba de dificultăţi financiare generate de lipsa avansului reprezentând cofinanţarea, de rambursarea dupa 6-8 luni a sumelor solicitate de rambursare, lipsa de stabilitate a cursului lei-euro, dificultăţiile întâlnite din cauza criteriilor şi cerinţelor manualului de aplicare, neconcordanţa dintre capitolele de cheltuieli bugetare ale proiectului şi devizul general şi lipsa urmării, conform unui grafic bine stabilit, al lucrărilor.
Prezentarea făcută de Gheorghe Pele a fost pe placul reprezentanţilor părţii maghiare, care s-au arătat de acord cu indicarea problemelor, pentru că şi ei s-au confruntat cu situaţii de gen şi pentru că astfel se pot preîntâmpina neajunsurile în viitor. În fapt, de viitor s-a vorbit cel mai mult, înainte şi după prezentarea realizărilor de către partea maghiară şi partea română, căci arădenii le-au propus maghiarilor încă patru proiecte transfrontaliere, pe bani europeni (singurii siguri că vin), iar vecinii s-au arătat întru totul de acord cu cele propuse de ANIF. Dar despre aceste proiecte, într-un material viitor.
Datele proiectului
Revenind la proiectul finalizat acum, „Dezvoltarea sistemului de ape interne de interes comun de pe malul Mureşului”, acesta a fost implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013 şi a fost finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanţarea naţională a celor două state participante în program, Ungaria şi România. Obiectivul general al programului a fost de a apropia actori economici, persoane şi comunităţi, cu scopul de a exploata mai eficient oportunităţile oferite de dezvoltarea comună a zonei de frontieră. Cu o perioadă de implementare de 40 de luni, proiectul a beneficiat de finanţare nerambursabilă de 2.002.433 euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) ceea ce reprezintă 85% din bugetul total al proiectului, în valoare de 2.355.804 euro.
Obiectivul final a fost creşterea eficienţei apărării împotriva inundaţiilor apelor interne, îmbunătăţirea infrastructurii din regiunea transfrontalieră şi asigurarea conectivităţii socio-culturale.
Printre obiectivele specifice aferente ANIF amintim realizarea măsurătorilor geodezice în amenajările cu ape interne la canale colectoare şi de interes comun din judeţele Arad şi Timiş; reabilitarea şi îmbunătaţirea parametrilor de exploatare, a construcţiilor hidrotehnice de pe canalele colectoare de interes comun (6 bucăţi), reabilitarea infrastructurii cantoanelor şi magaziilor de apărare ape interne în zona de interes comun româno-ungară (6 cantoane cu magaziile aferente).
Avantajele obţinute prin implementarea proiectului au fost dezvoltarea colaborării româno-maghiare privind apărarea împotriva inundaţiilor de ape interne în zona de frontieră, care au ca obiectiv principal protecţia şi utilizarea durabilă a apelor de frontieră, desecarea apelor interne precum şi apărarea împotriva inundaţiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!