Arad. O prezentare a unui proiect care are ca țintă finală tinerii care nu se regăsesc nicăieri, nici în câmpul muncii, nici în vreo formă de învățământ, a avut loc joi în Arad. Asociația EIVA din Arad și-a prezentat proiectul „Individual Placement and Support for NEETs through Education Youth Technology Platform (EYTP)”, un proiect finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin SEE și Norway Grants Fund for Youth Employment și rezultatele obținute până în acest moment.
Proiectul arădenilor, unul dintre cele doar 25 finanțate prin intermediul Fondului pentru Angajabilitate a Tinerilor, în întreaga Europă, a debutat pe 31 decembrie 2018 și va fi finalizat în ultima luna a anului 2021. Până atunci, platforma pe care au implementat-o deja arădenii – IPS – cu ajutorul mai multor firme și asociații din patru țări – o universitate din Solvenia, una dintre cele mai importante firme de recrutare din Norvegia, o fundație din Ungaria și o companie din Spania care asigură suportul IT – a fost însușită de 23 de consilieri din România care au venit în ajutorul a 130 de tineri aflați în nevoie.
Cristian Babuțău, managerul asociației EIVA, beneficiarul fondurilor europene în acest proiect, a detaliat datele acestui proiect, care la nivelul celor trei țări beneficiare – România, Ungaria și Solvenia – are ca scop formarea competențelor profesionale pentru 60 de consilieri proveniți din cele mai diverse medii – de la instituții publice gen Protecția Copilului și Agenția de Formare Profesională, până la președinți de ONG-uri cu activitate puternică în zona de tineret, profesori, psihologi și reprezentanți de firme de plasare de forță de muncă.
Primii pași făcuți au vizat adaptarea platformei de succes din Norvegia la structura și legislația țărilor beneficiare, platformă cu care au fost apoi familiarizați consilierii și care, la final, vine să servească nevoilor tinerilor care încă nu-și găsesc un loc în societate. Aceștia vor fi consiliați în a-și găsi un rost, fie prin participare la diferite acțiuni sau proiecte europene, fie prin identificarea unor locuri de muncă sau a unor direcții care să se potrivească cu aptitudinile și personalitatea lor, urmând ca la final să devină tineri activi și echilibrați. Totul, în condițiile în care identificarea unei activități care să se muleze pe aceștia poate fi considerată lejer „o terapie prin muncă“, fapt demonstrat acum, în vremuri de pandemie, mai mult decât niciodată.
La finalul implementării proiectului, beneficiarii finali ar urma să aibă susținerea consilierilor pregătiți prin acest proiect, platforma va rămâne pe mai departe activă și- mai mult decât atât – se vor face recomandări de politici publice pentru „tinerii NEETs”, o zonă cu multe necunoscute în România, unde nu există cu adevărat o bază de date despre acest sector, ce-i drept extrem de volatil.
La final, 600!
În cadrul conferinței, Cristian Babuțău a detaliat serviciile pe care Asociația EIVA le pune, prin intermediul IPS, la dispoziția tinerilor NEETS (Not in Education, Employment or Training – tineri între 15 și 24 de ani care nu sunt cuprinși în nici o forma de educație, nici activi pe piața muncii) din România prin intermediul acestui proiect finanțat din granturile Spațiului Economic European și Norvegia. IPS (Individual Placement and Support) este o metodologie de sprijin aplicată în țări dezvoltate, centrată pe beneficiarul aflat în căutarea unui loc de muncă și o metodă de integrare socială și profesională prin muncă. La final, platforma IPS dezvoltată va trebui să susțină programul de consiliere a peste 600 de tineri NEETs din cele trei țări beneficiare.
Trimite articolul
XProiectul nu putea avea nume pe romaneste ? ce va tot izmeniti atata in engleza, cum facea Coana Chhirita in franceza ei furculision ?!?
cine va avea vial la sfarsitul implementarii ?
-
Proiectul nu are nume în limba română pentru că Individual Placement and Support este o marcă înregistrată la nivel internațional. E o metodă de consiliere care poartă acest nume oriunde e implementată. La fel cum nu traducem Head & Shoulders când cumpărăm un șampon de acest tip, nu puteam traduce nici numele metodei, pentru că acesta e numele ei. De asemenea, selecția celor 25 de proiecte care se derulează în prezent a fost făcută de Guvernul Norvegian, astfel că numele proiectului, obiectivele și activitățile realizate sunt cele acceptate de finanțator.
-
Sunt asociații și ONG-uri locale care se implica direct fara intermediari,denumiri pompoase,guverne străine ,persoane dubioase,posibil chiar traficanți.
-