Arad. Megaproiectul de regenerare urbană, în valoare totală de peste 50 de milioane de euro, realizat cu bani împrumutați de la BERD (Banca Mondială), pentru care se vor plăti ani de zile rate, este un proiect bun. Garajele au căzut la pământ, zonele care lăsau de dorit din spatele blocurilor au fost curățate, iar aleile dintre blocuri au fost sau vor fi reabilitate. În plus, arădenii vor beneficia, la final, de mai multe locuri de parcare, unele chiar etajate (vezi proiectele de tip Fast Park).
Dar, așa cum ne-am obișnuit, din păcate, fiecare proiect de gen are bubele lui, unele mici, altele mai mari. Iar una dintre problemele deja semnalate de cetăţenii care locuiesc în zonele în care proiectele de regenerare urbană au demarat sunt legate de lipsa spațiului verde. Mai exact, prea mult asfalt în reabilitarea urbană și prea puțină verdeață. Ori deloc. Fie că vorbim de cartierul Alfa, sau cartierul Micălaca, împărțit în trei zone (Miorița, 300 și 500), Confecții sau Vlaicu, betonul a pus stăpânire pe spațiile dintre blocuri. Cu toate că, potrivit prezentărilor făcute de-a lungul timpului de Municipalitate pe acest proiect, în atenţia executanţilor lucrării trebuie să intre suprafeţe impresionante de spațiu verde, ce va fi reabilitat.
Potrivit informaţiilor primite de la Primăria Municipiului Arad la momentul demarării proiectului, în Vlaicu ar urma să fie spaţii verzi amenajate pe o suprafaţă de 10.019 mp, iar în Micalaca spațiile verzi amenajate vor ocupa o suprafață totală de 18.806 mp, din care în Zona 500 – spaţii verzi vor fi amenajate pe o suprafaţă de 8.079 mp, în Zona Miorița pe o suprafaţă de 4.899 mp, iar în Zona 300 pe 5.828 mp. În Alfa – spaţii verzi amenajate în acest proiect ar trebui să vizeze o suprafaţă de 28.389 mp, iar în Confecții – alţi 2.778 mp.
Desigur reamenajarea spațiilor verzi ar trebui să fie una dintre ultimele intervenţii în fiecare dintre zonele vizate, însă, cum până acum nici măcar un spaţiu verde nu a intrat în atenţia executantului, deşi în unele dintre cartiere s-au marcat până şi locurile de parcare, semn că investiția acolo se apropie de final, arădenii se temă că regenerarea urbană din Arad înseamnă doar asfalt.
Am adresat, ca atare, două întrebări Primăriei Municipiului Arad: Când vor începe lucrările de amenajare a spațiilor verzi în cadrul proiectului de regenerare urbană? Ce presupun aceste lucrări? Răspunsul a venit sec: „În fiecare zonă prevăzută în proiectul municipalităţii arădene de Regenerare urbană a spaţiilor dintre blocuri, amenajarea spaţiilor verzi este ultima etapă de lucrări programată şi presupune doar însămânţări cu gazon”. La insistenţele noastre, am aflat că pe toți cei 60 de mii de metri pătrați de spațiu verde va fi însămânțat gazon. Ca atare, în niciuna dintre zone nu vor fi plantați pomi, nu va fi ridicat un gard viu, nu vor fi semănate flori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!