ARAD. După cum relatam încă de miercuri, valul al treilea al infectărilor cu noul coronavirus pune o presiune tot mai mare pe sistemul sanitar arădean. Secțiile de terapie intensivă destinate bolnavilor Covid sunt pline, iar pacienții așteaptă eliberarea unui pat, în Unitatea de Primire Urgențe.
În cursul zilei de miercuri, pentru șapte pacienți s-a lansat un apel prin intermediul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenție pentru a fi transferați la alte spitale din țară. Alți trei pacienți care au refuzat să fie mutați în alt județ așteptau ca un loc la secțiile ATI Covid de la Județean să devină disponibil. Fapt care s-a și întâmplat, fie urmare a externărilor, fie urmare a deceselor survenite în ultimele 24 de ore (5 la număr). Astfel, joi dimineața, la Unitatea de Primire Urgențe se mai aflau cinci bolnavi. Trei dintre ei rămași de miercuri, pentru care nu s-a găsit încă o rezolvare, în timp ce doi au ajuns în UPU în dimineața zilei de joi. De subliniat este faptul că niciun spital din țară nu a răspuns apelului lansat de SCJU Arad, toate ATI-urile din țară fiind pline în acest moment.
Decedat la UPU
Unul dintre pacienții în stare foarte gravă aflați ieri la UPU, intubat invaziv, a decedat în cursul nopții trecute, înainte de a fi transferat pe secție. Ceilalți au fost trecuți de pe mască simplă de oxigen, pe mască tip C-PAP.
Potrivit directorului medical, Mircea Onel, majoritatea bolnavilor care ajung la UPU în acest de-al treilea val al pandemiei, au nevoie de oxigen:
“Cazurile sunt mult mai grave, față de valurile anterioare. 90 la sută dintre pacienți au nevoie de oxigen, de cum ajung la noi. Suntem foarte aglomerați și din cauză că medicii de familie nu fac evaluarea pacienților și toți sunt transportați la noi pentru evaluare. Fapt care aglomerează și Serviciul Județean de Ambulanță, astfel că pe externări, de exemplu, sunt pacienți care așteaptă pe salon cu orele ca să fie transportați la domiciliu, în cazul în care aparținătorii nu au posibilitate de transport.”
Din cauza numărului mare al pacienților care au nevoie de oxigen, aproape toate paturile de pe secțiile non-ATI au surse de oxigen, în momentul de față.
La limită
Odată cu creșterea numărului de cazuri, au crescut și solicitările la Serviciul Județean de Ambulanță.
„Facem față, dar cu dificultate. Lucrăm la capacitate maximă. A crescut numărul de solicitări atât pentru recoltări în vederea efectuării testelor PCR, cât și când vine vorba despre transportul urgențelor, a transferului intraspitalicesc, la care se mai adaugă externările”, a declarat managerul SAJ Arad, Raveca Mărioara Nicoară.
Solicitările se efectuează cu un număr de 32 de echipaje de urgență/24 de ore, două echipaje de consultații la domiciliu/24 ore, respectiv nouă echipaje de transport/24 ore.
Citește și:
COVID a “îngenuncheat” Aradul. 10 pacienți cu Covid așteaptă în UPU un loc la ATI
Trimite articolul
XCum sa aiba nevoie de oxigen? Doar ne-au spus ,,duamna” Flavia si jumatatea lu’ Elvilla ca asa ii omoara medicii criminali din spital. Ii leaga de pat si ii,, indoapa” cu oxigen pana mor.
Sper ca si jumatatea lui Andi Moisescu se baga in seama!
-
Vezi ca nu pricepi nimic sau doar ce vrei, daca mergi la medic la primele simptome ai sanse sa nu ajungi in spital dar oamnenii nu merg la medic la primele simptome asta e problema, medicii de familie te consulta la geam nu cu stetoscopul…
-
Uneori ai sanse sa nici nu stii ca esti bolnav. Asa cum nici tu nu iti dai seama ca esti prost.
Dar nu despre asta e vorba!
-
S-au tras semnale de alarmă destule… dar nu au fost luate în serios. Unii i-au crezut pe toți revoltații, schepticii, conspiraționiștii, antivacciniștii, pe cei cu sufletele pline de ură și frustrare (pe nebuni nu-i amintim) iar acum simt pe piele proprie ce înseamnă asta. Păcat!
-
Oare toți instigatorii la nerespectarea regulilor de protecție antiCovid au remușcări de conștiință?
-
Regulile trebuie respectate,dar din ceea ce vad CONTROLUL respectarii lor nu prea este eficient! Eu cred ca daca doar cele 3 reguli erau respectate si daca se facea un control temeinic, nu erau necesare alte restrictii! Masca, igiena,distantarea fizica! Astea respectate si scapam de pandemie! Plus vaccinarea…dar facuta cu seriozitate ,bine organizata,nu in dorul lelii ca pana acum!
-
corect,aplauze da lamureste-ma si pe mine ca-s mai prost in germania se aplica restrictii mai dure ca in romanica noastra draga inca din noiembrie anul trecut,cu ce folos?de fapt la ce folosesc restrictiile?cind in tarile in care se aplica cazurile cresc?
-
-
Domnule Gigi, remușcări de conștiință? dar instigatorii de aici nu au conștiință deloc. remuscari la ceva inexistent, hmmm…. eu nu am mai auzit
-
Poate daca in imbecilitatea voastra epocala ati fi realizat ca de fapt filozofati ca prostii pe un pleonasm
-
hahaha ce rapid si frumos ai reactionat!
instigatoruleee…. te-ai simtit cu musca pe caciula instigatorule si repede repede sarisi cu insulte – incoerente oricum. (ca argumente si bun simt pe nici unul nu le ai).
exact asta asteptam 😛ahahaha mi-ai cazut in plasa!!! 😀
probabil ca o sa ma confuzi cu altii pe care ii consideri troli. nu ma cred un trol super destept, ci cred doar atat: ca tu – cu tot cu aerele tale de vedeta – esti nimic mai mult decat un prostut si musti momeala unui simplu muritor.
well done Mda! 😛
-
-
Corect! Ai sintetizat corect: lipsa de conștiință se vede! Sunt destui, din păcate, care și-au ”îngropat-o” în speranța că pot face ce vor, și când vor, fără a avea vreo responsabilitate. Se văd urmările!
-
-
Gigi,
Au pe dracu’. ACUM DAU VINA PE GUVERNANTI, PE MEDICI, ca nu-s in stare sa vindece in ritmul in care-i imbolnavesc ei.
-
Care locuri? Alea 12 locuri? Ba,sunteti penibili,nu va crede nimeni!
-
Forma de viata, tu nu pricepi ce citesti.
-
Stai in cocioaba ta cu o bere si te uita la RTV. E Sosoaca, lidera voastra suprema la tv. Pentru informarea ta, Aradul are peste 50 locuri la ATI, 27 doar pentru Covid. Daca ar fi ma- ta si tac-tu la UPU, ai zbiera ca nu sunt locuri.
-
Corect, bine spus.
-
Mare gunoi poti fi…deci 27 de locuri la o populatie de 400 de mii de locuitori cat are jud Arad? Pai sa nu te trazneasca ma jegule?
-
Vaccineaza-te si o sa ajunga 27 paturi. Daca nu, o sa fie insuficiente si 100. Jegule! Asta ca sa intru in gasca ta si sa intelegi ce spun.
-
Covid, păi ceea ce-i ceri matale să-și facă Sorin, adică, să se vaccineze, contravine în mod flagrant credinței, dar
și sectei din care provine!
-
-
-
Sa va ia naiba de jeguri mincinoase
Domnule director medical Onel.
Medici de familie cum reușesc să facă evaluare, i-ați dotat cu rx și aparate de laborator ? Cât de ușor e sa dai din responsabilitatea ce îți revine ție să o arunci la alții. Încearcă să înțelegi fenomenul și apoi poți ieși în presă cu tot felul de idei, dar încearcă să nu fii penibil.
Deci încă o metodă neverificabilă de a jecmani banii românilor. Știm cu toții că pentru un pacient de la ATI se decontează sume foarte mari și atunci sunt repartizați acolo chiar dacă nu este neapărat necesar. Exista niste criterii stabilite prin lege de care se abuzează.
In plus, ceva e putred în calcule.
In noiembrie înainte de alegeri erau 10000 – 12000 infectați pe zi la teste mult mai puține, fără să fie criză de locuri la ATI. In acest moment sunt peste 2 milioane de romani vaccinati + cei imunizați de trecerea prin boală.
Au diversificat metodele de terorizare a populației și de inducere de panică și disponibilitate de vaccinare.
REGULAMENT din 24 noiembrie 2009 de organizare și funcționare a secțiilor și compartimentelor de anestezie și terapie intensivă din unitățile sanitare
CRITERII de internare/admisie și triajul pacienților în terapie intensivă (TI)
1. Criterii de internare/admisie
1.a) Criterii de prioritate
Prioritatea 1: Pacienții critici instabili care necesită tratament și/sau monitorizare care nu pot fi efectuate în afara terapiei intensive. De obicei aceste tratamente includ suport ventilator avansat, administrarea continuă de droguri vasoactive etc.
De exemplu: insuficiența respiratorie acută sau pacienți în postoperator care necesită suport ventilator mecanic și pacienții cu instabilitate hemodinamică sau șoc care necesită monitorizare invazivă și/sau tratament cu medicamente vasoactive.
Prioritatea 2: pacienții care necesită monitorizare intensivă și potențial au nevoie de intervenție terapeutică imediată.
De exemplu: pacienți cu comorbidități cronice care dezvoltă o suferință medicală sau chirurgicală acută.
Prioritatea 3: Pacienții critici cu instabilitate care au șanse reduse de recuperare din cauza bolilor concomitente sau din cauza naturii bolii acute.
De exemplu: pacienții cu suferințe maligne metastazate complicate cu infecție, tamponadă cardiacă sau obstrucție de căi respiratorii.
Prioritatea 4: Această categorie include pacienții care nu sunt în general admiși în terapie intensivă. Admisia acestora se face pe baza individuală, în circumstanțe deosebite.
Lasati dracu covidu nu e nici un covid ,covid-ul e un lant de afaceri ilegale,alo DNA vizitatil pe Iustin Cionca si pe amanta lui sefa Spitalui Judetean
sorina tata, in loc sa scrii articole dean-pulea du-te mataluta la impotentul -in gindire- cionca cu o intrebare,:de ce nu ati reusit sa cresteti numarul locurilor la ati? e clar pentru un om normal-nu pentru un prostovan-ca acest cacat de virus va face parte din viata noastra de acum incolo,precum hiv par egzamplu,
@Sorin da ce sa faca cu paturile de la ATI?? covidul nu e periculos, nu este grav. exact asta ziceai saptamanile trecute si protestai anti restrictii, ziceai ca nu e grav acest covid. daca nu e grav inseamna ca nu sunt necesare mai multe paturi la ATI! ce te vaieti aici ca o baba??? viteazule protestatar, te speriasi ca un iepuras?? :)))
UPU, ATI, presiune pe spitale, urgente, covid,forme grave, mortalitate…. niste prostii toate. intrebati-l pe expertul in statistici @Mda si va explica el cu e cu mascarada sanitara creata in jurul acestui covid cu mortalitate de 0.03%. Inca mai caut comentariul clarificator al lui @Mda referitor la acest articol. L-am vazut la alte articole seara asta, dar aici intarzie sa apara….
-
De ce sa cauti ceva care te depaseste mental? ca sa poti apoi sa scrii un comentariu tampit de covidopat speriat de “bombe”(de presa)?
Trebuia sa-i consulte telefonic vita din bihor, poate le tragea si o besina vindecatoare prin telefon, fiindca oxigenul e periculos.
-
Vită-i aia care a adus un așa bou ca tine pe lume. Nu cred că poți înțelege cu creierul tău cât nuca dar poate văd alții cât esti de prost https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7225844/ te asigur că la noi nu e ajustată constant doza de oxigen în funcție de răspuns, de aia sunt sedați bolnavii.
-
Si uite inca un specialist!
-
Taci ma Anonime, nu vezi ca omu’ stie engleza, cauta numai articole de specialitata. Mai e unu pe aici, supercautator. De, ce sa-i faci! Daca nu au Netflix! Sa vezi cand le intra covidu’ in dos cum vor cat mai mult oxigen, ca petele pe uscat.
-
-
@A-radu, articolul se referă la efectele hiperoxiei la pacienții cu ventilație mecanică noninvaziva, care nu sunt sedați. Sedarea se face la cei cu ventilație invazivă.
Da, hiperoxia este un factor de risc, dar nu reiese de niciunde că pacienții tratați de Covid-19 în Arad și ventilați noninvaziv suferă de hiperoxie.
Ar fi interesant și util un altfel de studiu, dar în absența lui nu putem afirma că cei tratați în Arad pe secțiile Covid-19 și ventilați noninvaziv suferă de hiperoxie.-
Cine sa priceapa? Niste cretini in frunte cu marele dilau aradean si politrucii de ii sunt neamuri?
-
-
Monitorizare cu oxigen se poate face si la domiciliu!
Când situația o impune!
Ăstia cu statu la rând , la ATI ……teatru ieftin regizat de presă!
Asa se fac banii azi!
-
Da, niste prefacuti si cei de la ATI. Ne trag pe sfoara, sunt mana in mana cu medicii, sau poate sunt chiar medicii😨